YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya'da Kayısılar 20 Gün Önce Çiçek Açtı

Malatya’da havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı ağaçları önceki yıllara oranla 20 gün daha...

Malatya'da Kayısılar 20 Gün Önce Çiçek Açtı

Malatya’da havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı ağaçları önceki yıllara oranla 20 gün daha erken çiçek açtı. Erken çiçek açan ağaçların, bu dönemde gerçekleşebilecek don olayından etkilenme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Havaların ısınması ve oluşan lodos nedeniyle Karakaya Barajı çevresindeki Battalgazi, Kale ve Doğanyol ilçelerinde kayısı ağaçları çiçek açtı.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’da son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini, bu nedenle de ağaçların önceki yıllara göre 20 gün önce çiçek açtığını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan olumsuz gelişmeleri dikkate alarak ağaçların erken çiçek açmasının risk oluşturduğunu anlatan Fevzi Çiçek, üreticileri zirai bakım yapmaları konusunda uyardı.

İlkbahar dönemi ilaçlama işlemlerinin önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, ilaçlama yapılmayan ağaçların dondan etkilenme riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Çiçek, şöyle devam etti: “Meteoroloji verileri de kıyaslandığında oldukça riskli bir dönemden geçiliyor. Ağaçlar 20 gün önce çiçek açtı. Bundan sonra gelecek bir soğuk hava dalgası çiçek açan ağaçları olumsuz etkileyecektir. İlimizin toplam arazisi 450 hektar olup bunun yaklaşık 70 bin hektarı kayısı bahçesidir. Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ı dünya kayısı üretiminin yüzde 70’i Malatya’da yapılmaktadır. Kuru kayısı ihracatından sağlanan yıllık toplam gelir 400 milyon doları buluyor. Dünya kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya'da 60 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarının etkilenmesi il ekonomisini etkileyecektir.”

Fevzi Çiçek, üreticilerden kayısı ağaçlarında her yıl ilkbaharda görülen önemli hastalık ve zararlılarla mücadele etmelerini de istedi. Pembe çiçek tomurcuğu döneminde kayısı ağaçlarında çil, dal yanıklığı hastalıkları, tomurcuk tırtılı ve uyuz zararlıları ile mücadele edilmesi gerektiğini aktaran Çiçek, ayrıca çiçek döneminde de monilya (kayısı mantarı) hastalığına karşı ilaçlama yapılması gerektiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler