Malatya’da açılması planlanan Kuzey Çevre Yolu için 100 milyon lira istimlak parası gerektiği bildirildi.
TV Malatya’da Gazeteci Vahap Güner ve Alişan Hayırlı’nın hazırladığı ‘4.Kuvvet’ programına İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bedir Özten ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek katıldı. Programa, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da telefonla katılarak açıklamalarda bulundu.
Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bedir Özten, Kuzey Çevre Yolu’na karar verenlerin bu işi oldubittiye getirdiğini iddia ederek, “Biz Mimar ve Mühendis Odaları olarak yıllardır Kuzey Çevre Yolunun geçtiği güzergah, tarım arazilerine vereceği zarar, depreme elverişli olmamasını ve de rantabıl olmayacağını yıllardır söylüyoruz. 6 yıl önce bir gün kalktığımızda Kuzey Çevre Yolu’na karar verildiğini bizlere anlattılar. O zaman da olmaz dedik. Bugün 6 yıl geçmiş. Kuzey Çevre Yolu’nda bir metrelik yol bile açılmamış ve de bir metrelik yerde istimlak edilmemiş. Belediye Kanu’nun 18. maddesi uygulanarak ya da toplulaştırma yapılmak suretiyle yani bedel ödenmeden yolun açılması planlanıyor. Yol açıldıktan sonra da Karayolları Genel Müdürlüğü Kuzey Çevre Yolu’nu yapacağını söylüyor. 100 milyon lira istimlak bedeli ödememek için 6 yıldır Kuzey Çevre Yolu’na hiçbir şey yapmadılar. Bu gidişle de bu yol 40 yıl daha sürer. Kuzey Çevre Yolu’nun yapılamayacağı ortadadır. Bu yoldan vazgeçerek Güney Çevre Yolu üzerinde durulmalı ve hemen yolun açılması sağlanmalıdır. Kuzeydeki Tarım Arazilerini de kurtaracağınız gibi, zemine sağlam olmayan bu yol etrafında imarlaşmaya da en gel olmuş olursunuz” dedi.
GÜNEY ÇEVRE YOLUNA DÖNMELİYİZ
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise Kuzey Çevre Yolunun istimlak bedeli ödenmeden açılmak istendiğini belirterek, “Mimar ve Mühendisler Odası olarak Kuzey Çevre Yolu ile çekincelerimizi 6 yıl önce olduğu gibi bu günde anlatıyoruz. Kuzey Çevre Yolu’nun tarım arazilerine büyük zarar vereceğini, depreme karşı zeminin elverişli olmadığını, yol ile birlikte bölgenin imara açılacağını, sağlıksız bir kentselleşmenin olacağını hep hatırlattık. İstimlak etmeden yol açılmak isteniyor. Bunun olması mümkün değil. Toplulaştırmayla, 18. maddeyle 54 kilometrelik yolu açmak çok zor. Bu durum bilindiği halde kuzeye karar verildi. Ama ortada ne var? İşte bir metre yol bile açılmamış. Yarın da gelecek yıl da açılması mümkün değil. Biz buna rağmen yine Güney Çevre Yolu’nun açılmasını öneriyoruz. Tüm çalışmalar güneye kaldırılmalı ve ciddi bir şekilde bu yol projelendirilmelidir” diye konuştu.
İSTİMLAK OLMADAN BU YOL AÇILAMAZ
Programa telefonla katılan Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da Kuzey Çevre Yolu’nda çalışmaların beklenen düzeyde olmadığını kaydederek, “Kuzey Çevre Yolu’na karar verilerek ihalesi yapıldı. Ancak yolun açılması için 100 milyon liralık bir istimlak bedeli söz konusu. İstimlak yapılmadan bu yolun açılması mümkün görünmüyor. İstimlak bedelini sağlayarak yolun açılması gerekiyor. İstimlak yapılmadan Kuzey Çevre Yolunun açılması çok zor görünüyor. 18. madde ve toplulaştırma suretiyle istimlak bedeli ödenmeden yolun açılması hukuksal engeller oluşturuyor. O nedenle Kuzey Çevre Yolu’nun açılması gecikiyor” ifadelerini kullandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bedir Özten ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Kuzey Çevre Yolu’nda yaşanan sıkıntıların Güney Çevre Yolu’nda yaşanmayacağını dile getirerek, kuzeyin askıya alınarak Güney Çevre Yolu üzerinde durulmasının Malatya’nın yararına olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz