HABER

Malatya'da toplu ishal vakası görülmesi

MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Malatya içme suyunda koli basiline rastlanıldığını açıkladı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, içme suyuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ishal vakasına yakalanan vatandaşların resmi kayıtlara göre 5 bin olarak gösterildiğini ancak sayının daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Bu durumun halk sağlığı açısından bakıldığında bir salgın hastalık olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, "Şehir içme suyunda ve hastaların dışkısında gerekli laboratuar incelemeleri hastanemizde yapılmış olup, bu incelemeler sonucunda salgın nedeni olarak şehir içme suyunda rotavirus antijeni saptanmış ve aynı antijene hastaların dışkısında da rastlanmıştır. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'nden resmi olarak üniversitemize gönderilen su örneklerinde de koli basili belirlenmiştir.

Öte yandan rektörlüğümüzce Malatya Valiliği ve Belediye Başkanlığı'ndan 25.11.2005 tarihinde son 5-6 aylık su analiz raporları istenmiş ve aynı gün bu raporlar İl Sağlık Müdürlüğü'nce rektörlüğümüze gönderilmiştir. Kısa süre içerisinde 5 binin üzerinde hastanın benzer şikayetlerle başvurusu, hastaların klinik incelemeleri ve hasta dışkısında ve suda yapılan laboratuar incelemeleri üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından ortak olarak değerlendirilmiştir" dedi.

Prof. Dr. Hilmioğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yaşanan olay bir salgın hastalıktır. Bu salgına il merkezi içme suyunun kontaminasyonu yani kirlenmesi neden olmuştur. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen raporlardan da anlaşılacağı üzere şehir suyundaki serbest klor düzeyi son derece yetersizdir. Kirli suyla çok çeşitli hastalıklar bulaşabilir. Şu anda hastaların yakınmalarına yol açan ajanlar rotavirus ve koli basili olarak tespit edilmiş olmasına rağmen farklı mikrobik etkenlerin kuluçka sürelerinin daha uzun olduğu düşünüldüğünde önümüzdeki gün ve haftalarda bu suyu içen kişilerde Hepatit A, tifo, dizanteri gibi farklı hastalık salgınları da görülebilir. Bu değerlendirmelerin ışığında önerilerimiz aşağıda sunulmuştur: Şehir şebeke suyunun kirlenme noktalarının tespit edilerek acilen giderilmesi, bilimsel veriler ve ilgili yasal düzenlemelerin öngördüğü şekilde şehir suyunda klorlamanın ve kontrollerin yapılması, su içilebilir hale gelinceye kadar çeşme sularının içme suyu olarak kullanılmaması, çiğ meyve ve sebzelerin çeşme suyuyla yıkanmaması, çeşme suyu kullanmak mecburiyeti var ise mutlaka kaynatılarak kullanılması, resmi makamlarca ısrarla suyun içilebilir olduğu şeklindeki açıklamaların yapılmaması halk sağlığı açısından zorunluluktur. Konunun anlaşılması ve çözümüne yönelik olarak resmi makamlarca şu ana kadar üniversitemizden herhangi bir yardım talebinde bulunulmamıştır. Bu talep olduğu takdirde İnönü Üniversitesi gereken her tür bilimsel desteği vermeye hazırdır."

En Çok Aranan Haberler