HABER

Malezya'da turistler, Batik sanatını geleneksel atölyelerde keşfediyor

Kuala Lumpur'daki geleneksel batik atölyeleri tarafından, Malezya kültürüne ait kumaş boyama tekniği turistlere uygulamalı anlatılıyor - Başkentin en büyük batik atölyesi "Jadi Batek", bu sanata meraklı turistlerin en yoğun uğrak noktaları arasında yer alıyor - Pamuk ya da ipek kumaşa çiçek ve hayvan figürlerinin balmumuyla işlendiği batik sanatı, Malezya'nın dışında Endonezya, Çin, Hindistan ve Sri Lanka'da da icra ediliyor - Jadi Batek atölyesi eğitmeni Koreen Tham Ping Yi: - "Yabancılardan gelen taleplerin daha fazla olması bizi sevindiriyor. Günde 500 ile 600 arasında yabancı ziyaretçimiz atölyemizde kurs almak için başvuruda bulunuyor"

ÖMER FARUK YILDIZ - Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da geleneksel kumaş boyama sanatlarından batik, şehirdeki geleneksel atölyelerde turistlere uygulamalı olarak anlatılıyor.

Başkentin en büyük batik atölyesi olarak bilinen şehir merkezindeki "Jadi Batek" atölyesi, Malezya'yı ziyaret eden yabancıların batik kültürünü öğrenmek için en çok uğradığı noktaların arasında yer alıyor.

Pamuk ya da ipek kumaşa çiçek ve hayvan figürlerinin balmumuyla işlendiği batik sanatı, Malezya'nın dışında Güneydoğu Asya'da sadece Endonezya'da icra edilirken Çin, Hindistan ve Sri Lanka'da da aynı kumaş boyama yöntemi kullanılıyor.

- Gömlek, elbise ve resim tablosu yapılabiliyor

Çok amaçlı kullanılabilen batik kumaşlarından geleneksel gömlek ve elbisenin yanı sıra resim tablosu ve dekorasyon amaçlı işlemeli kumaşlar imal edilebiliyor.

Asırlar öncesinden bugüne miras kalan batik sanatında, kumaşın üzerindeki motifler, demir kalıp veya kaleme benzeyen "canting" adlı el aletiyle çiziliyor.

Demir kalıpla yapılan motifler, ısıtılmış balmumuna kalıbın batırılıp ardından kumaşa bastırılmasıyla yapılırken; canting ile yapılan motifler, aletin üstündeki hazneye sıcak balmumu dökülerek el ile işleniyor.

Balmumu ile hatları belirlenen kumaş, daha sonra çiçek özlerinden yapılmış doğal boyalarla renklendiriliyor.

1976'dan bu yana hizmet veren ve haftanın her günü ziyarete açık "Jadi Batek" atölyesi, batik yapımını göstermenin yanı sıra kısa dönemli batik sanatı kursları da veriyor.

Katılımın yoğun olduğu batik kursu için ziyaretçilerin haftalar öncesinden yer ayırtması gerekiyor.

- "Yabancılar daha çok ilgi gösteriyor"

Atölyenin batik eğitmenlerinden Koreen Tham Ping Yi, bu atölye sayesinde farklı milletlerden çok sayıda kişinin batik kültürünü öğrendiğini belirterek, "Genellikle çiçek ve hayvan desenli batikler üretiyoruz çünkü ziyaretçilerimiz en çok bu motifleri beğeniyor." dedi.

Kooren, atölyenin yanında kendi ürettikleri hediyelik eşyaların satıldığı dükkana sahip olduklarını anlatarak, "Buraya gelen ziyaretçiler hem batik sanatının nasıl yapıldığını öğreniyor, hem ustalarımızın sanat eserlerini inceliyor hem de buranın kültürüne ait hediyelikler alıp hatıra olarak evine götürebiliyor." diye konuştu.

Batik kursları için Malezyalılardan çok yabancıların talepte bulunduğunu vurgulayan Kooren, "Yabancılardan gelen taleplerin daha fazla olması bizi sevindiriyor. Günde 500 ile 600 arasında yabancı ziyaretçimiz atölyemizde kurs almak için başvuruda bulunuyor. Batik geleneği, Malezya'da başarılı şekilde korunuyor. Bu eşsiz sanatı, ülke dışında da tanıtmamız gerekiyor. Bunun için ilgili devlet kurum ve kuruluşlarının sponsorluğunu beklemekteyiz." ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler