Ankara (AA)- Filistin'in Avrupa ülkelerindeki büyükelçileri yaklaşık 3 yıllık aradan sonra Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da bir araya geldi. Filistin yönetimi, Türkiye'ye, "Hamas'ı geri adım atması için ikna etmesi" çağrısında bulundu.
Hilton Oteli'nde 55 büyükelçiyi bir araya getiren toplantının açılışında, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki birer konuşma yaptı. Babacan'ın ardından söz alan Maliki, Türkiye'ye ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek, bu toplantının önemli bir zamanda yapıldığını söyledi. Annapolis konferansının kendileri için önemine işaret eden Maliki, ilk başta konferansın Filistin halkı için olumlu yansımaları olmasını ve İsrail ile barış yapılmasını sağlamasını arzu ettiklerini bildirdi.
Maliki, ancak İsrail'in tutumunu değiştirmemesi nedeniyle bunların gerçekleşmediğini söyleyerek, İsrail'in Annapolis öncesindeki politikalarını sürdürdüğünü belirtti.
Maliki, Annapolis konferansına katılan ülkelerin çok önemli kararlar aldığını hatırlatarak, konferanstan beri 3 ay geçtiğini, ancak beklentilerinin aksine hiçbir şeyin değişmediğini ifade etti. Katılımcılara Annapolis ruhunun korunması ve verilen sözlerin tutulması çağrısında bulunan Maliki, İsrail'in kendilerine şimdiki gibi davranmasına izin verilmemesi ve eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti. Maliki, bunun için uluslararası bir müdahaleye ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Gazze'deki duruma da değinen Maliki, İsrail'in ambargosunu sürdürdüğünü hatırlatarak, "Gazze'yi büyük bir hapishane yaptılar. Onlar da gardiyanımız" diye konuştu. Maliki, 1,5 milyon Filistinlinin zor durumda bulunduğuna işaret ederek, bunun böyle devam etmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Uluslararası topluma bu konuda da harekete geçmesi çağrısında bulunan Maliki, ambargonun kaldırılarak Gazze'ye özgürlük getirilmesini istediklerini bildirdi.
Filistin'deki iç karışıklıklara da değinen ve Hamas'ı eleştiren Maliki, Hamas'ın rejimi değiştirmek için şiddete başvurduğunu, böylelikle meşruiyetini kaybettiğini ve Gazze'yi diğer Filistin topraklarından izole ettiğini kaydetti. Maliki, buna rağmen kendilerinin Hamas'la diyalogdan yana olduklarını söyledi. Filistinli Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün buradayız, çünkü Türkiye'nin kendine özgü bir konumu var, İsrail'le, Hamas'la, ABD yönetimiyle, Filistin yönetimiyle iyi ilişkileri var. Bu çerçevede Türkiye'den Hamas'ı Refah kapısı konusunda geri adım atması konusunda ikna edecek bir rol oynamasını bekliyoruz. Türk dostlarımızdan Hamas'ı ikna etmelerini bekliyoruz."