Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV oranlarına yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Swiss Otel'de düzenlediği 'Gelir İdaresinde Kalite Yönetimine Giriş İçin Teknik Destek Projesi Kapanış Konferansı'na katıldı. Konferansın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, 'Serbest meslek erbabına yönelik vergi denetimleri başlayacağını söylemiştiniz, bu denetimler hangi meslek gruplarını kapsayacak?' sorusu üzerine herkesten kazandığı oranda vergi toplamanın asli fonksiyonları olduğunu, dolayısıyla herhangi bir kesimi ön plana çıkarmak istemediklerini dile getirdi. Vergi kaçıran, kayıtdışı çalışan kim olursa olsun gerekli takibi yapmaları gerektiğini ifade eden Şimşek, geçen sene yapılan çalışmalarla 370 binin üzerinde yeni vergi mükellefi kazandıklarını, bu sene de gelecek, sene de bu çabaların süreceğini belirtti. Şimşek şunları kaydetti:
"Geçen bir restorana gittik. Alınan fişe bakıldı, gün boyunca 5 tane fiş numarası var. Olacak iş değil. Çünkü biz oradayken bile oradaki müşteri sayısı onun birkaç katıydı. Demek ki gün boyunca kapalı olmaları lazım. Yavaş yavaş bu konulara eğiliyoruz. Bütün Maliye Bakanlığı çalışanları artık sahada bu tür denetimleri artıracak. Özellikle esnafımız halkımızdan KDV'yi alıyor. Bunu 75 milyon için alıyor ama onu cebine atıyor. Bu, 75 milyon kişiden hırsızlıktır. Bunların cezaları ağırdır. Yakalandıkları zaman sonuçları ağırdır. Bunların yapıldığını biliyoruz. Bunların takipçisi olacağız."
Çalışmaları tek bir alanda sınırlamadıklarını belirten Şimşek, bir alışveriş yapıldığında zaten o fiyatın içinde KDV olduğunu, bunu belgelendirmeyerek kendi cebine atanların, 75 milyondan hırsızlık yapanların yakasına yapışacaklarını ifade etti.
KDV oranlarının yüzde 19'a çıkarılacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Şimşek, genel gelir vergisi oranları, genel kurumlar vergisi oranları ve genel KDV oranlarına yönelik bir çalışmalarının bulunmadığını açıkladı.
Moody's'den bir not artırımı bekleyip beklemedikleri sorusuna Şimşek şu karşılığı verdi:
"Türkiye zaten uzun yıllardır piyasalar tarafından yatırım yapılabilir kategoride derecelendiriliyor. Nihayetinde bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu bunu tescil etti. Tabii ki devamı gelirse memnun oluruz ama bizim için önemli olan reformlara devam etmek. Ülkemizin altyapısını, makroekonomik temellerini güçlendirmek. Tescil meselesi sonra gelir."
Şimşek, asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine Türkiye'de çalışanların yüzde 47'sinin asgari ücretten gösterildiğini kaydederek, bu konuda hem kurumlar hem de mükellefler nezdinde çalışmalar yapacaklarını açıkladı. Şimşek, "Sadece bu konuda değil. Serbest meslek erbaplarının ortalama asgari ücretten daha az bir beyannamede bulunduklarını da görüyoruz. Bunları da uyarıyorum. Sonradan ağır sonuçlarla karşılaşmamaları için bir an önce dürüst bir şekilde 75 milyonun hakkını iade etsinler" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz