Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçesinde en fazla payı Milli Eğitim Bakanlığı'na ayırdıklarını belirterek, yeni yılda eğitime ayrılan bütçenin 68,1 milyar liraya çıktığını söyledi.
Şimşek, Çorlu Vergi Dairesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2013 yılı bütçe hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu hatırlatarak, en büyük kaynağı eğitime ayırdıklarını anlattı.
2002'de eğitime ayrılan bütçenin 11,3 milyar liradan 68,1 milyar liraya çıkacağını kaydeden Şimşek, "2013 bütçesinde en fazla payı Milli Eğitim Bakanlığı'na ayırdık, yeni yılda eğitime ayrılan bütçe 68,1 milyar liraya çıktı. Bu, çok ciddi bir rakam, 6 katlık bir artış olacak ama ülkemizin buna ihtiyacı var. 17 milyon ilk ve ortaöğretimde öğrencimiz var. Üniversitedeki öğrencilerimizle açıköğretim de dahil 20 milyon civarında" diye konuştu.
Türkiye'deki öğrenci sayısının Avrupa'daki birçok ülke nüfusunun toplamından fazla olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Belki doğal, yeraltı zenginliklerimiz sınırlı ama bizim insanımız, genç nüfusumuz var. Topladığımız vergilerin önemli bir bölümünü eğitime ayırarak, bu ülkenin önümüzdeki 40-50 yıllık temellerini sağlamlaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
Şimşek, eğitimin bütçe harcamaları içindeki payının on yıl öncesiyle karşılaştırıldığında yüzde 9,4'ten, yüzde 17 oranında arttığının görüldüğünü belirterek, mükelleflerden toplanan vergilerin önemli bir kısmının eğitime harcandığını kaydetti.
-"Geçen yıl, topladığımız her 100 liralık verginin 16,6'sı faize gitti"-
Şimşek, vergi mükelleflerine önem verdiklerini vurgulayarak, kayıt dışı ile mücadeleyi önemsediklerini bildirdi.
Hiçbir ülkenin borçlanmayla refah sağlayamayacağını anlatan Şimşek, "Öyle dönemler olacak ki uzun vadeli getirisi yüksek olan yatırımlar için borçlanacaksınız ama asıl olan, kamu harcamalarının sağlıklı bir zemine oturtulmasıdır" ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, 2013 bütçesinden sağlık sektörüne de önemli kaynak aktarıldığına işaret ederek, şunları dile getirdi:
"Eğitime ayırdığımız kaynağın bir o kadarını da sağlığa harcıyoruz. 2002 yılında 9 milyar liralık sağlık harcaması vardı. Gelecek yıl bizim tahminimiz, 67 milyar liraya çıkmış olacak. Burada da 6 kata yakın bir artış var. Bu da çok önemli. Çünkü beşeri sermayenin kalitesi bu ülkenin geleceğini belirleyecek. Vatandaşımızın, sağlık imkanının arttırılması bizim için önceliktir."
Bakan Şimşek, sosyal güvenliğe yaklaşık 72,5 milyar lira kaynak aktaracaklarını belirterek, altyapı ve yatırımlara yaklaşık 40 milyar lira harcayacaklarını söyledi.
Türkiye'nin gelişmeye, kalkınmaya, üretime ve ihracata ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Şimşek, topladıkları her kuruşu, vatandaşın hizmetinde kullanılmak üzere ilgili kurumlara verdiklerini kaydetti.
"Türkiye, bu dönemde evinin düzenini kurduğu için bugün yüzde 6-7 civarında faizle borçlanabiliyor" diyen Şimşek, "Bu, önemli bir konu. Ülkemiz için, milletimiz için bir kazanımdır. Maalesef eskiden evimizi yeterince düzene koyamadığımızdan dolayı topladığımız verginin büyük bir kısmı faize gitti. Geçen yıl, topladığımız her 100 liralık verginin 16,6'sı faize gitti" diye belirtti.
-"Devletin, net anlamda bir dış borcu yok"-
Bakan Şimşek, Türkiye'nin daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, "Zaman zaman bizim mali disiplinimiz aşırıya mı gidiyor- İşte, 'bizim borcumuz milli gelire oran olarak bu kadar azaldı, niye hala bu kadar kısıyorsunuz' diyorlar. Türkiye, bunları yapabildiği için daha iyi durumda. Devletin durumu hakikaten iyileşti. Devletin, net anlamda bir dış borcu yok, tabii devletin. Aslında bizim dünyadan 3,5 milyar lira alacağımız var. Sahip olduğumuz rezervlerle borcumuzu karşılaştırdığımız zaman devletimizin dünyaya bir borcu yok. Toplam iç ve dış borcumuzun milli gelire oranı, yüzde 36,5" diye konuştu.
Şimşek, OECD ülkelerinde toplam iç ve dış borcun milli getire oranının yüzde 107 olduğuna işaret ederek, Avrupa ülkelerinde ise ortalamanın yüzde 93 olduğunu açıkladı.
"Bu oranları daha da aşağıya çekmek istiyoruz çünkü, bunun sayesinde faizleri düşük tutacağız" dişen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Elde ettiğimiz gelirleri de milletimize hizmet olarak sunacağız. Ülkemizde, daha çok kat edeceğimiz mesafe var. Sorun çözüyoruz. Sorun çözmek de kaynak gerektiriyor. İşte kaynağın sağlamı vergidir. Kayıt dışılık son yıllarda azaldı. Uluslararası 38 ülkeyi kapsayan bir çalışmaya göre, yüzde 27'ye kadar düştü. Ama yüzde 27 yüksek bir rakam. İstihdamda kayıt dışılık yüzde 38. Bu rakamların hepsi, 10 yıl öncesine göre indi ama daha da aşağıya düşürmek için çalışmalarımız devam ediyor."
Bakan Şimşek, daha sonra Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve protokol üyeleriyle Çorlu Vergi Dairesi'nin açılışını yaptı.
Muhabir: Coşkun Bozyel - Muhterem Erkul
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz