Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde 38 milyar dolar özelleştirme yapıldığını söyledi.
Bakan Şimşek, bakanlık binasında Halkbank’ın halka arzına ve diğer özelleştirme konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hükümet olarak özelleştirmedeki amaçlarının çok verimlik, daha çok rekabet ve daha çok inovasyon olduğunu belirten Şimşek, "Bizim bugüne kadar yaklaşımımız bu, bundan sonrada bu olacaktır. Özelleştirmede maksat serbestleşme, rekabetin artırılması ve bunun tüketiciye yansımasıdır" dedi.
Şimşek, Halkbank’ın arzı ile bu yıl sonuna kadar özelleştirmeden 6.8 milyar lira özelleştirme gelirinin söz konusu olduğunu ifade etti.
Maliye Bakanı Şimşek, Halkbank’ta bireysel yatırımcıların paylarını yarın, kurumsal yatırımcıların da çarşamba günü teslim alacaklarına, hisselerin çarşamba günü borsada tekrar işlem görmeye başlayacağını bildirdi. Şimşek daha sonra diğer özelleştirme çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Otoyolların özelleştirilmesi konusuna önem verdiklerini belirten Bakan Şimşek, "Satış için 2 bin kilometre uzunluğunda otoyol ve iki köprü söz konusu. 25 yıl süre ile işletme hakkının verilmesini düşünüyoruz. Otoyollardaki sözleşme bir imtiyaz sözleşmesi olacak. Bakımı, onarımı ve ücretlerin toplanmasını alan yapacak. Denetimleri ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Bu konuda mesafe katettik. Üç konsorsiyum teklif verdi. Önümüzdeki günlerde bunun nihai görüşmeleri tamamlanacak. Belki bu sene içerisinde bunun tamamlanması gündeme gelebilir" diye konuştu.
Elektrik dağıtım özelleştirmelerini de değinen Şimşek, Boğaziçi ve Gediz'in özelleştirme sürecini tamamlamaya çalışacaklarını söyledi. Şimşek, şans oyunlarının lisansının verilmesine ilişkin olarak ise Bakanlar Kurulu'ndan karar beklediklerini 2013 yılında bu konuda ilerleme kaydetmeyi ümit ettiğini ifade etti. 2013 bütçesine özelleştirmeden gelecek gelir için 4 milyar lira koyduklarını belirten Şimşek, "Görülüyor ki rakamlar onu aşabilir" dedi.
Bakan Şimşek daha sonra soruları yanıtladı. Halkbank’ın blok satışının şu anda gündemde olmadığını belirten Şimşek, "Tabii orta ve uzun vadede yapılabilir yüzde 51 hazinede olmasını sebebi bu" dedi.
Halbank’ın özelleştirilmesinin bütçeye yansımasının ne olacağı yönündeki soruya Bakan Şimşek, "Bütçe finansmanına olumlu yansıması söz konusu Hazinenin borçlanmasını azaltıyor. Biz bütçelerimizi yapısal, kalıcı düzenlemelerle bu işi götürmeye çalışıyoruz. Ülkemizin eğitimde, altyapıda çok büyük ihtiyaçları söz konusu. Zorunlu eğitim 12 yıla çıktı, çok büyük yatırım gerekiyor" dedi.
Yurtdışından Halkbank için gelen taleplere ilişkin soru üzerine Bakan Şimşek, Londra'dan yüzde 55, ABD'den yüzde 20, Singapur'dan yüzde 9 ve diğer Avrupa ülkelerinden yüzde 3 talep geldiğini söyledi. Tütüne zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya Bakan Şimşek, "Tütün ürünlerine bu aşamada yorum yapmayacağım" karşılığını verdi.
Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin soruya Bakan Şimşek, sürecin devam ettiğini bu konuda kesin bir tarih veremeyeceğini söyledi. Bir soru üzerine Türk Hava Yolları'nın ikinci kez arzının söz konusu olmadığını belirten Maliye Bakanı Şimşek, " on derece başarılı bir şirketimiz. Son 10 yılda karda olan bir şirketimiz. Türkiye’nin başarı hikayesini en iyi özetleyen şirket bazında iyi bir performans söz konusu. Türkiye'nin dünya çapında önemli markalarından biri. Ne blok satış var ne de halka arzı söz konusu" dedi.
Şimşek, bir soru üzerine ise AK Parti hükümetleri döneminde 38 milyar dolar özelleştirme yapıldığını belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz