Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, eşe, çocuğa, anneye ve babaya, kardeşe ve sevgiliye verilen her türlü paradan ve gayrimenkulden yüzde 35 oranında vergi getirileceği iddilarına açıklık getirilerek, "Bedelsiz edinimlerde yüzde 35 oranında vergi getirilecek ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetedeki haberde yer alan, Maliye Bakanlığı'nın eşe, çocuğa, anneye ve babaya, kardeşe ve sevgiliye verilen her türlü paradan ve gayrimenkulden yüzde 35'e varan oranlarında gelir vergisi kesmek için tasarı hazırlandığı iddialarına açıklık getirildi. Söz konusu haberin, kamuoyunu yanlış yönde bilgilendiren içerik ve yorumlara dayandığı belirtilerek, Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun hazırlanmasına ilişkin çalışmaların devam ettiği ifade edildi. 2008 yılında TBMM'ye sevkedilen bir kanun tasarısı ile Veraset ve İntikal Vergisi'nin yürürlükten kaldırılması ve Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasının öngörüldüğü hatırlatılan açıklamada, "Ancak bu Kanun tasarısı sevk edildiği dönemde (2008) yasalaşmadığı için, daha sonra Vergi Konseyi tarafından hazırlıkları yapılan Yeni Gelir Vergisi Kanun tasarısı çalışmaları sırasında aynı yaklaşımla Veraset ve İntikal Vergisi'nin kaldırılarak, sağlar arası intikallerin Gelir Vergisi Kanunu içine taşınması öngörülmüştü. Bakanlık tarafından yapılan teknik çalışmalar sırasında da aynı yaklaşım karar verilecek konular arasında teknik çalışmaya tabi tutulmuştur" denildi.
Açıklamada, 1959 yılından bu yana uygulanmakta olan Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre, bir kişiden diğer bir kişiye yapılan hibe niteliğinde bedelsiz intikallerin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu bildirilerek, bedelsiz intikal eden tutar üzerinden yüzde 10 ila yüzde 30 oranında veraset ve intikal vergisinin alındığı dile getirildi. Yalnız, bir kişiye ana, baba, eş ve çocuklarından ivazsız mal intikali halinde hesaplanan verginin yarısı oranında alındığı kaydedilerek, Mevcut Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda bu imkanın sadece ana, baba, eş ve çocuklar için öngörüldüğü, haber ve yorum içinde zikredilen diğer şahıslar bakımından bu imkanın bulunmadığına dikkat çekildi.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer alan bu düzenlemenin özünde bir değişikliğe gidilmeksizin aynen Gelir Vergisi Kanunu'nun içine taşınması alternatifinin teknik düzeyde çalışıldığı belirtilerek, bu çalışmada, Gelir vergisi Kanunu'nun sistematiği, tarife yapısı, istisna hükümlerinin dikkate alındığı bildirildi. Söz konusu haberde yer aldığı gibi yeni ve ilk defa bir 'Aile Vergisi'nin getirilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Daha önce, ana, baba, eş ve çocuklar ile kardeşler arasında bedelsiz intikallerde ne kadar vergi alınıyorsa, aynı vergi yükü oranında vergi alınması öngörülmüştür. Veraset ve İntikal Vergisi'ndeki bedelsiz intikallerde uygulanan yüzde 10 ila yüzde 30 oranındaki vergi yükünü aynen koruyacak şekilde bedelsiz edinimin bir kısmının istisna edilmesi öngörülmüştür. Bu nedenle bedelsiz edinimlerde yüzde 35 oranında vergi getirilecek ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, uzmanına dayandırılarak yapıldığı ifade edilen haberin, kamuoyunu yanıltmaya matuf, eksik veya yanlış anlamaya dayalı bir hatadan kaynaklanmıyorsa, maksatlı, ve her şeyden önemlisi tüm toplum kesimlerinin yıllardır reform niteliğinde sayıp beklediği bir Kanun çalışmasını da yıpratmaya dönük olduğu ifade edildi. Uzman olan veya olmayanlarca eksik ve yanlış bilgi ve anlamaya dönük haber ve yorumlara itibar edilmemesi gerektiği bildirilen açıklamada, Bakanlık tarafından tüm süreçler tamamlandıktan sonra kamuoyunu doğru bilgilendirmeye dönük açıklamaların beklenilmesi gerektiği belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz