ANKARA (ANKA)- Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı hakkındaki soruşturma açılmasına karar verdi.
Maliye Bakanlığı'nın Boyalı ile ilgili iddialara ilişkin "işleme koymama" kararında hukuki isabet görülmediğini belirten İdare Mahkemesi'nin kararının ardından soruşturma açılacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma sonunda iddiaları araştıracak. Savcılık incelemesinin ardından dava açılıp açılmayacağı netlik kazanacak.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Boyalı'nın Maliyespor'a usulsüz bağış alması ile ilgili iddiaların araştırılması gerektiğine dikkat çeken kararında şöyle dedi: "Şikayetçi N.A. tarafından Ankara Vergi Dairesi eski Başkanı Cemal Boyalı'nın vergi incelemesine tabi tutulan inceleme sonucunda vergi cezası kesilen ve uzlaşma talebinde bulunan mükellef veya mükellef gruplarından Maliyespor Klübü'ne yüklü miktarda bağış aldığı ve bu mükelleflerle yapılan uzlaşma görüşmelerinde alınan bağışlar nedeniyle yüksek tutarda vergi indirimi yaptığı yolundaki şikayetlerin işleme konulmadığı anlaşılmıştır. Söz konusu şikayet dilekçesindeki iddialar açık olup, şikayet dilekçesinin, yasada anılan nitelikleri taşıdığı, şikayetin somut olduğu, olay ve yer belirtildiği anlaşıldığından Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilen 'işleme koymama' kararında hukuki isabet görülmemiştir."
BOYALI İLE İLGİLİ İDDİALAR
Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin Boyalı hakkında verdiği 2007-214 sayılı diğer "inceleme yapılması" yönündeki kararında buluna ve N.A.'nın şikayetinde yeralan iddialar da şöyle:
Denetim elemanları arasında ayrımcılık yaptı ve bunu görev dağılımına aksettirdi. Bazıları için 'işe yaramaz denetim elemanı' tabirini kullanıldı. Denetim elemanları bu ayrıma göre iş yerindeki A ve B bloklara yerleştirildi. Aylık 400 YTL fazla mesai ücretini sadece istedikleri denetim elemanlarına verdiler. Şikayetçi N.A. tarafından, BES Sendikası'nda yönetici durumdaki memurlar için açılan soruşturmada düzenlenen raporun beğenilmeyerek bunların suçlu gösterilmesi ve ayrıca geçmişte aldıkları disiplin cezalarından da bahsedilerek, devlet memurluğundan çıkarılmaları yolunda yeniden rapor yazması hususunda usulsüz olarak kendisinden yeni bir rapor istendi.
Mahkeme, kararında söz konusu şikayet dilekçesindeki iddiaların açık olup, şikayet dilekçesinin, yasanın 4'üncü maddesinde aranılan nitelikleri taşıdığını, şikayetin somut olduğunu, kişi, olay ve yer belirtildiğini, iddialara ilişkin belgelerin ibraz edildiğine dikkat çekerek Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilen işleme koymama kararında hukuki isabet görülmediğini belirtti.