HABER

Maltepe Üniversitesi, UNESCO ile kürsü kuracak

PARİS (İHA) - Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu UNESCO ile Maltepe Üniversitesi arasında bugün imzalanan bir antlaşma ile Maltepe Üniversitesi'nde 'UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü' kuruldu.

Antlaşmayı imzalamak için UNESCO'nun Paris'teki merkezinde biraraya gelen UNESCO Genel Sekreteri Koichiro Matsuura ve Maltepe Üniversitesi Rektörü Kemal Köymen, imza töreninin ardından kısa birer konuşma yaptılar. Konuşmasında, UNESCO ile Maltepe Üniversitesi arasında böyle bir kürsünün kurulmuş olmasından duyduğuğu mutluluğu ifade eden Genel Sekreter Matsuura, Türkiye'nin 2007'de dünyanın en önemli felsefe konferansına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin felsefe ve insan hakları alanlarında yapılan çalışmalara önemli katkılarda bulunan bir ülke olduğunu belirtti.

Matsuura'nın konuşmasının ardından duygularını dile getiren rektör Köymen de Maltepe Üniversitesi'nin UNESCO tarafından Türkiye için çok önemli olan insan hakları alanında araştırma yapma ve uluslararası ölçekte bu araştırmaları genişletme anlamında yetkilendirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bu kürsü felsefe ve insan hakları alanında dünyaca tanınmış profösörümüz İonna Koçuradi sayesinde ve onun başkanlığında üniversitemizde kurulmuştur. Kendisi Uluslarası Filozofi Toplumları Federasyonu kurucusu ve Başkanıdır aynı zamanda. Onun katlıları ve deneyimleri ile bu kürsü umuyoruz ki Türkiye'de yeni araştırma ve çalışmaların temelini atacak".

İonna Koçuradi de toplantıda söz alarak kürsüyü kurmadaki amaçlarının konsept ve kavram çalışmaları üzerinde yoğunlaşmak ve insan hakları alanında Türkiye'nin de katkılarını sunmak olduğunu dile getirdi. Rektör Köymen, amaçlarının Türkiye'de kriz yaratan felsefi kavramları masaya yatırmak ve bunlarla ilgili özel çalışmalar yaparak bu kavramların altını doldurmak odluğunu kaydetti. Köymen şöyle konuştu:

"Prof. Koçuradi'nin başkanlığında kurulan bu kürsüden Türkiye'de sadece iki tane bulunuyor. Biri artık bizde ve bu bizi insan hakları ve felsefe çalışmalarında imtiyazlı bir noktaya taşıyacak. Öncelikle felsefe ve insan hakları konusunda entegre bir dokümantasyon, araştırma ve eğitim sistemi kuracağız. Böyle bir sistemin Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki araştırmacıları biraraya getireceğine ve daha etkin çalışmalar yapılmasını sağlayacağına inanıyorum. Başta 'laiklik' olmak üzere kriz oluşturan pek
çok kavram var Türkiye'de. Bu kavramlarla ilgilenmek istiyoruz. Günümüzde ifade özgürlüğü çok önemli. Anayasa'yı değiştirmeyi düşünüyorlar. İnsan hakları ile uyumlu bir anayasanın oluşabilmesi için belki bizde bir takım şeyler söyleyebilriiz."

Profesör Koçuradi de kürsüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Koçuradi, yeni araştırmalar yapmak peşinde olduklarını ifade ederken, insan hakları merkezinin kuırulmasında ve yapılan çalışmalarda iki önemli ihtiyaca değinerek şunları söyledi:

"Birinci ihtiyaç kavramlarla ilgili. Felsefe de zaten buradan bağlanıyor. Kavramlar karmakarışık herkes istediği tarafa çekiyor. İfade özgürlüğü nedir mesela. Herkes istediği tarafa çekiyor. En olmayacak şeyler ifade özgürlüğü adına yaspılıyor. Laiklik kavramını insanlar istediği gibi kullanıyor ve laikliğin insan hakları ile ilgisini göremiyorlar. Artık Türkiye'de de oturmuş bir insan hakları eğitimini gerçekleştirmemiz lazım. İşte ikinci ihtiyaç da bu."

En Çok Aranan Haberler