Malulen emeklilik; çalışanların, fiziksel rahatsızlıkları veya tedavisi mümkün olmayan hastalıkları sebebiyle mesleklerini yerine getiremeyecek duruma gelmeleri nedeniyle uygulanan erken emeklilik işlemidir. Sigortalının veya işverenin isteği üzerine kurum tarafından görevlendirilen sağlık kurullarınca kurala uygun düzenlenecek raporlar ve tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu sigortalılar için çalışma gücünün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu mesleği yerine getirebilme gücünün en az % 60’nı veya görevlerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Malulen emeklilik şartlarını sağlayan kişiler gerekli prosedürleri yerine getirerek malulen emeklilik haklarını kullanabilirler. Ancak 1800 günlük primin ödenmiş olma durumuyla ilgili bir istisna mevcuttur. Sigortalı çalışanın güç kaybının %60 olduğu görüldüğünde 1800 günlük prim ödeme koşulu yerine getirilmez. Bu durumda önemli olan kişinin yaşadığı sağlık sorununun oranıdır. Aynı zamanda borçlanma, sigortalı çalışanların yerine getirmesi gereken koşulları sağladıktan sonra gün sayısında eksiklik olması durumunda başvurduğu yöntemdir.
Borçlanma erkeklerde askerlik, kadınlarda ise doğum borçlanması olarak adlandırılır. Askerlik ve doğum gibi sebeplerden dolayı geriye dönük borçlanma yapılarak emekli olunabilir. Malulen emekli olmak isteyenler borçlanma işlemiyle eksik günleri tamamlayabilmektedir. Emekli olmak isteyenlerin merak ettiği önemli bir konu %50 ile malulen emekli olunur mu sorusudur. Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli koşul, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu alınmasıdır.
Malulen nasıl emekli olunur 2023 yılı şartları aşağıdaki gibidir:
Bu şartları yerine getiren kişiler malulen emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup, emeklilik hakkından faydalanabilir.
Malulen emekli olabilmek için gereken %60 iş kaybına yol açan hastalıklar aşağıdaki gibidir:
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Malulen emekli olup maaş hakkı elde edebilmek için 1800 günün ödenmiş olması gerekir. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırılan prim tutarına göre maaş miktarı değişebilir. Bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.