ANKARA (ANKA) - Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon Mamak Birinci Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi inceleme raporunda, “Özellikle kuruma ilk girişte tutuklu ve hükümlülerin kurum personelince ima suretiyle dahi olsa herhangi bir aşağılanma, kötü muamele veya işkenceye tabi tutulup tutulmadıkları araştırılmış, gerek tutuklu veya hükümlülerce gerekse kurum doktorunca verilen bilgilere göre; giriş yapan kişilere bu tür bir muamelenin yapıldığına dair bir bilgi, beyan ve bulguya rastlanılmamıştır” denildi.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Askeri Ceza İnfaz Kurumlarında incelemelerde bulunmak üzere oluşturulan alt komisyon Kara Kuvvetleri Komutanlığı Mamak Birinci Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi inceleme raporunu yayımladı. Raporda, Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Konya Milletvekili Kerim Özkul ve Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir’den oluşan komisyonun 24 Şubat’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı Mamak Birinci Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi’nde incelemelerde bulunduğu kaydedildi. Raporda incelemeler kapsamında ilk olarak Ceza İnfaz Kurumu müdürü Albay İnkılap Doğan ve diğer yetkililerden brifing alındığı belirtilerek cezaevinin kapasitesinin 300 kişilik olduğu, halen cezaevinde 88’i tutuklu ve 81’i hükümlü olmak üzere toplam 169 kişinin bulunduğu bildirildi.
-“SORULARA CEVAP VERMEYE PEK FAZLA İSTEKLİ OLMADIKLARI İZLENİMİ DOĞMUŞTUR”-
Alt komisyonun bilgilendirme ve ceza infaz kurumunun fiziki koşullarının incelenmesinin ardından bazı hükümlü ve tutuklularla da görüşüldüğü ifade edilen raporda, tutuklu ve hükümlülere ‘onur kırıcı davranış ve kötü muamele olup olmadığı, sağlık hizmetleri, yemekler, yaşam koşulları’ sorulduğunu kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde ise diğer sivil ceza ve tutukevlerinde görülen kapasiteden fazla kişinin bulunmasının Mamak Askeri Cezaevi için herhangi bir sorun olmadığı belirtilerek, "Koğuşlardaki ziyaret esnasında, sorulan sorularla ilgili cevaplar, daha çok koğuş kıdemlisi olarak belirlenen kişilerce verilmiş diğer kişiler konuşmamıştır. Hükümlü ve tutukluların kendilerine sorulan bu soruları cevaplamaya pek fazla istekli olmadıkları izlenimi doğmuştur. Bu haliyle incelenen gün itibariyle, kurum personelinden ve koşullarından hükümlü ve tutukluların memnun oldukları cevapları alınmıştır" denildi.
-“İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YOK”-
Raporda tutuklu ve hükümlülerin kurum personelince ima suretiyle dahi olsa herhangi bir aşağılanma, kötü muamele ve işkenceye tabi tutulup tutulmadıklarının araştırıldığını belirtilerek gerek tutuklu ve hükümlüler gerekse de kurum doktorunca verilen bilgilere göre, bu yönde muamele yapıldığına ilişkin bilgi ve bulguya rastlanmadığı kaydedildi.
-“TEK TİP ELBİSE ZORUNLULUĞU ER VE ERBAŞLAR İÇİN DE KALDIRILMALI”-
Raporda tek tip kıyafet giyme zorunluluğu konusunda ise "Tutuklu ve hükümlü olan subay, astsubay, sivil personel, uzman jandarma ve uzman erbaşlara askeri disiplini ihlal etmeyecek nitelikte olmak şartıyla kendi sivil kıyafetlerini giyme imkânı veren düzenlemenin 12 Şubat 2010 tarihinde yapılmış olması olumlu karşılanmakla birlikte aynı hakkın erlere de verilmesinin değerlendirilmesi uygun olacaktır" görüşüne yer verildi. Raporda, tutuklu ve hükümlünün Türkçe bilmemesi halinde, Türkçe dışında bir dilde konuşulmasına, yakınının Türkçe bilmediğinin doğruluğunun tespit edilmesi halinde izin verildiği ifade edilerek “Tutuklu ve hükümlülerle yapılan görüşmede bu konunun üzerinde durulmuş ve Şırnaklı olduğunu söyleyen bir hükümlü er Türkçe konuşamayan annesi ile anadilinde konuştuğunu, bu konuda bir engelleme ve sıkıntı yaşamadığını belirtmiştir” denildi. Raporda tutuklu ve hükümlülerin daha iyi fiziki koşullarda yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yeni bir ceza ve tutukevi projesinin hazırlandığı ve yatırım programına alındığı da kaydedildi.(ANKA)