_Brokoliyi yılın her günü ''Acaba mevsimi geldi mi ya?'' korkusuna kapılmadan alabilirsiniz. Çünkü brokoli her mevsimin adamıdır.
_
Brokoli alırken, filiz demetlerinin sıkı sıkı birbirine yakın olmasına dikkat edin. Parlak sarı bir filizin hayra elamet olmadığı bu sebzemizin yeşili ve koyu yeşili makbuldür.
Bir başkentin ismini bir lahana çeşidine vermiş olması bize ilginç geliyor, tabii bunun konumuzla ilgisi yok.
Özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında en çok yetişen Brüksel Lahanası, aslına bakarsanız yılın her günü yetişir, her günü tüketilebilir. Bu sebzeyi alırken dış yaprakların sıkı olmasına, sebzenin dağılmayacak şekilde sert olmasına, parlak yeşil renkte olmasına dikkat edin. Brüksel Lahanası'nın üzerindeki siyah lekeler hoş değildir, o parçalar acilen kasaya geri bırakılmalıdır.
_'_'Bence dünyanın şekerli olmamasına rağmen en güzel meyvesiydi domates...'' (Cartman Usta'nın Günlüğü'nden)
Tüm yıl her yemeğe girebilecek kapasiteye sahip domateslerin hangisinin güzel olduğunu elbette sık sık manava giden herkes bilir. Biz öğrenciler için tekrarlayalım: Dolgun ve yumuşak olanlarından seçiniz, yüzeyinin pürüzsüz ve komple kırmızı olmasına dikkat ediniz. Ayrıca taze ve lezzetli domatesler topraksı, güzel bir kokuya sahiptir.
Enginarın mevsimi Nisan ve Mayıs aylarıdır, önce bir bunu bilelim.
Tombul ve küre şekline en yakın halde olan, yemyeşil ve ağır olan enginarlar, güzel enginarlardır. Yaprakların ayrıldığı, kahverengi & siyahımsı bölgelerin olduğu enginarlar kötü enginarlardır.
Enginarın boyutu değil, öz ağırlığı önemlidir!
Aynı boyutlardaki iki enginarı alın, ağır olanı seçin.
Taze fasulyeleri seçerken esnemekten ziyade kırılan, zayıf tanelerden seçin.
Şişkin, kabarık olanları _-birçok sebze ve meyvenin aksine-
_ hoş değildir, dikkat.
Havuç tüm yıl tazedir, havuç suyu da öyle. Anneler! Havuç yemeyi sevmeyen çocuklarınızı havuç suyuyla kandırabilirsiniz, benimki beni öyle kandırmıştı...
Yüzeyi düzgün ve dümdüz turuncu renkli, şekli bozuk olmayan, sert havuçlar iyidir. Dibindeki yaprak kısımlarının taze yeşil olması, gövdenin üzerinde de güneş yanığı gibi izlerin olmaması tercih sebebidir.
Aralık ve Ocak aylarında gaza gelir, bol yetişir. Bu aylar haricinde de tüm yılı üretken geçirir karnabaharlar...
Beyaz kısmın sert ve sıkı, renginin kremsi beyaz olmasına dikkat edin. Çevresindeki yaprakların da taze yeşil görünmesi mühim. Beyaz kısmın üzerindeki küçük küçük yapraklar kötü bir şey değildir, sıkıntı yapmayın...
Lekesiz, sert ve birbirine yakın saplara sahip pırasalar, kuşe kağıdı gibi bir de yeşil yüzeye sahipse kullanışlıdırlar...
Lezzetlidir demeyeceğim, pırasa sevmiyorum.
İmza: 9 yaşındaki Rick T Cartman
Aynı enginarda olduğu gibi, lahanada da boyuta değil öz ağırlığa bakılır.
Lekesiz, yeşilin sık değişen renklerini barındıran, hem gövdesi, hem de kökü sert olan lahanalar tercih edin.
Mayıs'tan Eylül'e kadar dişleyebildiğiniz kadar dişleyin, tam da yaz mevsiminde harika olur mısırlar ;)
Tanelerin şişkin olması, dış yaprakların taze yeşil olması, ipeksi diplerinde solucan izlerinin bulunmaması mısırı mısır yapar.
Manava gittiğinizde telefonunuzdan açar, kontrol edersiniz...
Devam edelim biz ;)- - - - - -
Öncelikle, patatesi elinize aldığınızda manava çaktırmadan tırnağınızla bir yoklayın. Taze patatesler tırnakla kolayca soyulabilir. Ayrıca üzerinden filizler çıkmış patatesleri kasaya da değil, -yine manava çaktırmadan- çöpe filan atın, kimse durduk yere zehirlenmesin! - - - - - -
Aşırı büyük olmayan, kabuğu kalın patlıcanlar tercih sebebiniz olsun.
Ayrıca şu 3 maddeyi de aklınızda bulundurun;
1. Açık mor renkli patlıcanlar daha tazedir.
2. Koyu mor renkli patlıcanlar artık olgunlaşmıştır, hala tüketilebilir.
3. Siyah renkli patlıcanların bozulmasına ramak kalmıştır.
---
Kaynaklar: Buzzfeed.com, Wikihow.com, Lifehacker.com & Babycenter.in