Antalya'nın Manavgat ilçesinde Aşçılar Derneği tarafından Manavgat Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde ‘Türk Mutfağı’ konulu eğitim semineri düzenlendi.
Seminere Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş, dernek üyeleri, Gıda Mühendisi Tuba Akçacıoğlu, Manavgat Anadolu Turizm Otelcilik Meslek Lisesi Müdür Başyardımcısı Adil Karasoy konuşmacı olarak katıldı. Seminerde 'Türk Mutfağı', 'Sağlıklı Yemek Pişirme Şekilleri’ konusunda bilgiler verilirken, İSİS Turkey firmasından Gıda Mühendisi Tuba Akçacıoğlu, 'Temel ve Kişisel Hijyen' konusunda sunum yaptıktan sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş, Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağının hem Balkan ve Ortadoğu mutfaklarından etkilendiğini belirterek, "Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler" dedi. Türklerin yaşadıkları coğrafyalarda oluşturdukları, unutulmuş ve unutulmaya yüz tutmuş soyut ve somut yeme içme kültür mirasının araştırılması ve kayıt altına alınmasını, uygulama ve teorik yöntemler yardımı ile eğitim modelleri geliştirilerek halka ve dünya gastronomisine tanıtılması gerektiğini kaydeden Karataş, şunları söyledi:
"Her topluluk ve toplum özgün bir yemek kültürüne ve elbette bunun uzantısında bir mutfak kültürüne sahiptir. Ancak yerküre üzerinde yaşayan insan topluluklarının bazıları, doğanın kendilerine bahşettiği ürünleri öylesine işlemişlerdir ki bu onların yemek kültürlerini bir ihtiyacın ötesinde, bir estetik değer, bir zevk ve sanat ürünü haline getirmesine sebep olmuştur. Türk Mutfağı derken kastedilen çağlar boyunca 3 kıtada yaşam suren Türklerin damak zevkinin oluşturduğa bütün bir kültür ve dünya mutfağı arasındaki lezzet yarışında önde gelen mutfaklardandır. Ayrıca Türk kültürünün etkin olduğu coğrafyalardaki bazı yerel mutfaklar da bu kavram içinde çoktan yerini almıştır. Türk mutfağının çok yönlü yapısı, yani geniş bir coğrafyaya yayılmış olması, çeşitli kültürlerle içi içe geçmesi, ekolojik yapı ile olan ilişkileri, tarih içindeki siyasal ve sosyal yapıdaki konumu henüz yeni ele alınmaya başlayan konulardır. Maalesef bu muazzam damak sanatının bazı nüansları kaybolmakla karşı karşıyadır. Günümüz Türkiye'sinin değişen sosyal yapısı içerisinde, mutfak kültüründe de belirgin bir biçimde değişim görülmektedir. Bu değerli hazinenin yok olmasını engellemek gerekir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz