HABER

Manavgat Şelalesi de kurudu

Manavgat Şelalesi de kurudu

Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'ni kuraklık vurdu. Manavgat Irmağı üzerinde bulunan barajlarda toplanan suyun son 10 yılın en alt seviyesine düştüğünü belirten yetkililer, elektrik üretiminin yapılabilmesi için haftanın 3 günü 6 saat süreyle su salınmayacağını söyledi.

Yaz aylarında her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi, Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan nasibini aldı. Dünyanın en büyük yeraltı nehirleri olan Dumanlı 1 ve Dumanlı 2 nehirlerinden beslenen Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı'nda ki su seviyesinin düşmesi sonucu Manavgat Şelalesi kurudu. Şelaleyi görmeye gelen yerli ve yabancı turistler, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Hayal kırıklığına uğrayan turistler, kurumuş şelale önünde fotoğraf çektirip bölgeden ayrılıyor.

Manavgat Şelale Dinlenme Tesisleri İşletme Şefi Selim Ünal, şelalenin kurumasından yüzlerce insanın zarar gördüğünü belirterek, "Turizm sezonunun en hareketli olduğu Ağustos ayı içerisinde şelalenin kurumasıyla bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Yerli ve yabancı turistler, gördükleri manzara karşısında hiçbir aktiviteye katılmadan geri dönüyorlar. Bizler işletmeci olarak büyük yatırımlar yapıyoruz. Bu durumun yetkililer tarafından değerlendirilip tekrar suyun eski haline getirilmesini istiyoruz. En azından turistlerin rağbet ettiği saatlerde ve günlerde bırakılmasını istiyoruz. Suyun tahliyesinde bir takım dengesizlikler var. Mesela gece suyun tahliyesi normal seviyede, gündüz ise kesintili. Eğer bu zaman içersinde su tahliyesi gündüze alınıp gece kesilirse, bu sıkıntıyı çekmeyiz an azından. Yukarda ne tür sorun olduğunu bilmiyoruz ama yetkililerin bunu düzene sokması ve turizme vurulan bu darbeyi ortadan kaldırmalarını istiyoruz" dedi.

DSİ yetkilileri, genelde görülen kuraklığın Manavgat bölgesinde de etkili olduğunu ve yağışların azlığı nedeniyle Oymapınar Barajı'nda yeterli su seviyesine ulaşılamadığını bildirdi. Yetkililer, son 10 yıla oranla barajlardaki su seviyesinin en düşük düzeye düştüğünü belirtti. Oymapınar Barajı'na geçen yıl Ağustos ayında 45 m3/sn su girdiğini, bu yıl bunun 28 m3/sn'ye düştüğünü belirten yetkililer, barajların enerji üretebilmesi için suyu biriktirdiklerini, bu yüzden de sıkıntıya yol açtığını söylediler.

Baraj yetkilileri ile yapılan toplantıda çarşamba günü sabah 07.00'den cumartesi saat 20.00'ye kadar barajların suyunun devamlı olarak salınacağını ancak pazar, pazartesi ve salı günleri enerji üretiminden dolayı ırmağa sadece 6 saat su salınabileceğini kaydetti.

İHA

En Çok Aranan Haberler