HABER

Mangonun faydaları nelerdir? Nasıl yenir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Mango, anacardiacea familyasının tropik mangifera ağacının meyvesinin adıdır. Ana vatanı Hindistan olarak bilinir. Afrika ve Avrupa'ya buradan yayılmış ve dünyanın birçok yerinde yetiştirilmeye başlanmıştır ancak dünyanın en büyük mango üreticisi hala Hindistan'dır.

Mangonun faydaları nelerdir? Nasıl yenir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Ülkemizde ise Mersin ve Antalya gibi Akdeniz şehirlerinde yetiştirilir. Kullanım alanı çok çeşitli olan mango, Hindistan'a özgü baharatlı salçalarda, mango salamuralarında, içeceklerde, meyve barlarında, dondurmalarda ve yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Marketlerde taze mangonun haricinde konservesi de bulunabilir. Biraz pahalı bir meyve olması sebebiyle ülkemizde tüketimi pek yaygın değildir.

Mangonun Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 59

Yağ (g): 0.4

Karbonhidrat (g): 15

Protein (g): 0.8

Mangonun Faydaları

Dünyanın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan mango, lezzetli olduğu kadar faydalıdır da. İçerisinde A, C, E, B6 vitaminleri ile birlikte çinko, demir, lif, magnezyum, potasyum, beta-karoten gibi birçok mineral ve bileşen bulundurur. Düzenli olarak tüketildiğinde bütün bu maddelerin vücuttaki faydaları görülebilir.

1. Kanseri önler

Çözünebilir bir diyet lifi olan pektin, mangonun içerisinde bol miktarda bulunur. Pektin, kolesterolü düşürür ve özellikle prostat kanserinin gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Mangoda pektin haricinde karotenoidler, quercetin, gallik asit ve polifenoller de bulunur. Bütün bu bileşenler kanserin önlenmesinde etkilidir. Bu bileşenlerin aynı zamanda antienflamatuvar (iltihap önleyici) etkisi olduğu da görülmüştür. Ayrıca mango, birçok sebze ve meyveye göre yüksek oranda antioksidan içerir. Araştırmalara göre mangonun içerdiği antioksidanlar kolon, göğüs, lösemi ve prostat kanserlerine karşı koruyucudur.

2. Sindirim sürecini destekler

Mango, hazımsızlık ve aşırı asidite gibi problemleri ortadan kaldırmada belirgin bir rol oynar. İçinde bulunan sindirim enzimleri doğal ve verimli sindirimi desteklemeye yardımcı olur. Bol miktarda lif içermesi sayesinde kabızlığı önler ve tokluk hissi verir. Aynı zamanda bu lifler proteinin parçalanmasına ve sindirime de yardımcı olur.

3. Cinsel dürtüleri artırır

İyi bir E vitamini kaynağı olan mango bu sayede cinsel dürtüyü artırır, erkeklerde sperm sağlığını korur. Afrodizyak özelliklerinden dolayı kimi kültürlerde aşk meyvesi olarak adlandırılmıştır. E vitamininin haricinde mangonun içeriğinde bulunan çinko da hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı artırmak adına önemli bir mineraldir.

Screenshot_78

4. Beynin fonksiyonlarını korur

Mango, beynin işlevini sürdürmek ve geliştirmek için hayati önem taşıyan B6 vitaminine bol miktarda sahiptir. B6 vitamini, ruh halinin belirlenmesine ve uyku düzeninin modifikasyonuna katkıda bulunan başlıca sinir taşıyıcılarının birleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda içeriğindeki glutamin asit proteini de hafıza ve konsantrasyonu geliştirir. Bu faydalarının ışığında düzenli olarak mango tüketmek sağlıklı bir beyin yapısına ve sinir fonksiyonlarına sahip olmayı sağlar.

5. Cildi güzelleştirir

Yüze sağlıklı bir parlaklık kazandırmasının yanı sıra cilt rengini de hafifletmeye yardımcı olan mangonun cilde faydaları bir hayli fazla. Cildin tıkalı gözeneklerini açarak akneyi etkin bir şekilde tedavi etmek için 1 adet mangonun posası çıkarılarak 10 dakika ciltte bekletmek ve sonrasında durulamak yeterli olur. Bu uygulama her cilt tipi için uygundur. Ayrıca mangonun içerisindeki A vitamini ve beta-karoten ciltteki yağ oranını azaltır ve ince çizgilerin azalmasını sağlar. Karotenoidler ise cildi ultraviyole ışınlara karşı korur.

6. Göz sağlığını korur

1 fincan dilimlenmiş mango, günlük A vitamini ihtiyacının %25'ini karşılar. A vitamini gece körlüğüyle savaşır, gözlerin kurumasını önler ve görüş seviyesini artırır. Mango aynı zamanda iyi bir zeaksatin kaynağıdır. Bu sayede de maküler dejenerasyonun önlenmesine yardımcı olur.

7. Bağışıklık sistemini korur

Mangonun içerisinde barındırdığı A ve C vitaminleri ile birlikte magnezyum, demir, potasyum gibi mineraller bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun genel sağlığını korumak için oldukça önem taşır. Mango bu vitamin ve minerallerle birlikte bakteri ve toksinlerin vücuda girmesini önleyerek birçok hastalığa karşı koruma sağlar. İç sisteme zarar veren serbest radikallerle savaşır ve düzenli olarak tüketildiğinde immün sistemi güçlendirir.

Mango Zayıflatır mı?

Bu konuda iki farklı görüş mevcut. Bazı uzmanlar, mangonun kalori oranı yüksek bir meyve olması ve içerisindeki nişastanın şekere dönüşmesinden ötürü kilo alımına neden olabileceğini söylüyor. Bu konudaki bir araştırmadan yapılan çıkarım ise içindeki liflerin kilo vermeye yardımcı olduğu. Aslında ikisi de doğru. Mango, lifler sayesinde hem vücuda tokluk hissi verir hem de sindirim ve boşaltım sistemini destekleyerek düzenli tuvalete çıkmayı sağlar. Bu da kilo vermeye yardımcı olabilir. Ancak büyük porsiyonlar şeklinde yendiğinde kilo alımına neden olabilir, midede şişkinlik ve rahatsızlık hissi yaratabilir.

Mango Nasıl Tüketilir?

Tatlı ve aromatik bir tada sahip olan mangonun olgunlaşıp olgunlaşmadığı dokunarak anlaşılabilir. Parmakla bastırılan meyve hafif yumuşaksa olgun demektir, olgunlaşmamış mango ise bir kese kağıdı içerisinde oda sıcaklığında bekletildiğinde birkaç gün içerisinde yenilecek kıvama gelir. Aynı zamanda satın alırken üzerinde koyu lekeler veya ezikler olmamasına dikkat edilmelidir.

Mango, bıçakla boyuna çizgiler atılarak kesilebilir ve bu izlerden soyulduktan sonra küp şeklinde doğranabilir. Yine boyuna bir şekilde kesip ortasındaki çekirdekler bir kaşık yardımıyla alındıktan sonra da küp şeklinde doğranabilir. Mango meyvesi yenir mi? Mango çekirdeği yenir mi gibi sorular akla gelebilir. Öncelikle mangonun çekirdeği yenmez, ancak çekirdekten mango yetiştirilebilir. Yeme kısmına gelirsek, tek başına meyve olarak tüketilebileceği gibi puding, yoğurt veya pastalara da katılabilir. Dileyenler suyunu sıkıp da içebilirler. Bunun haricinde et marine edilirken de mango suyu kullanılabilir. Böylece et daha yumuşak ve sulu olur.

Mangonun Zararları

  • Mango bol miktarda fruktoz içerir. Bu yüzden çok fazla mango tüketmek kan şekerini yükseltir, bu da insülin miktarını artırır. Bu nedenle şeker hastalarının ve insülin direnci olan kişilerin mango tüketiminde dikkatli olması gerekir.
  • Olgunlaşmamış mango tüketmek hazımsızlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden ham mangolardan kaçınılması en doğrusudur.
  • Bazı insanların zehirli sarmaşıkların uzaktan bir akrabası olan anacardiaceae familyasından bitkilere alerjisi olabilir. Mango da alerjen bir meyvedir, az miktarda dermatite neden olabilecek toksik bir madde olan urushiol içerir. Etli kısmından çok kabuğu ve suyu daha alerjik olan mangonun sebep olduğu alerjinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir.

En Çok Aranan Haberler