Manisa İl Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında gerçekleştirildi.
İl Genel Meclisi Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Daşöz, taşkınların Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında geldiğini vurguladı. Daşöz, "Bu alanda yapılması gereken çalışmaları dosyaya koyup, mutlaka üzerinde önemle durmamız gerekiyor. Taşkınlar ülkemizin en önemli sorunlarının başında geliyor. Özellikle sağlıksız yapılaşma, dere yataklarının zaman içerisinde özelliğinin, doğallığının kaybetmesinin getirdiği büyük olumsuzluklar, ondan sonrada büyük sel felaketi geldiğinde, büyük bir kar erimesi olduğunda büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Daha önceden alınan kararlar noktasında hem yerel yönetimlerimizi, devlet su işlerimizi, ilgilendiren konular itibari ile değerlendirilecek."dedi.
Toplantında söz alan Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ) 2.'ci Bölge Müdürü Recep Özbal, taşkının tanımını yaptı. Özbal, "Taşkın, bir akarsyun muhtelif sebeblerle yatağından taşarak çevresindeki arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vermek suretiyle, normal sosyal ve ekonomik faaliyetler kesintiye uğratacak ölçüde bir akış büyüklüğü oluşturması olayıdır. Yağış rejimindeki değişiklikten ziyade taşkın zararlarındaki artış; yanlış yapılaşma, dere yataklarının daraltılıp yok edilmesi, bitki örtüsünün tahribi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Mevcut envanter verileri itibari ile taşkınlardan kaynaklanan ekonomik kayıp her yıl için ortalama 100 milyon ABD dolarına ulaşmaktadır. Ancak çevresel sonuçları, iş güçü ve üretim kayıpları gibi dolaylı zararlar bu rakamlara dahil edilmemiştir. Bu kayıplar da göz önüne alındığında, taşkınların ülkeye verdiği zararların boyutlarını daha da arttığı açıktır. Sellerin neden olduğu olumsuz etkileri şöyle özetleyebiliriz. Fiziksel yıkım, can kayıpları, su kaynaklarının kirlenmesi, hastalıklar, ekili ürünler ve yiyecek kaynakları, asayiş sorunları, ekonomik, psikolojik etkilerdir. Taşkın zararlarının sektörler itibari ile dağılına bakacak olursak, yüzde 45'i tarımsal alanarda, yüzde 32'si yerleşim ve alt yapı, yüzde 7'si taşınabilir mal ve araçlarda, yüzde 1'i ulaşım, yüzde 15 diğer alanlarda olduğu tespit edilmiştir." dedi.
"DSİ'NİN BURADA ÇALIŞMA YAPMASINA İHTİYAÇ DUYUYORUZ"
Gediz'in 30 bin hektarının sular altında olduğunu vurgulayan Vali Daşöz, "Üzüm bağları ilaçlama yapılamadığı için tehlike altında. Diğer alanlar sular altında kaldığı için tehlikenin içerisinde. DSİ'nin burada bir çalışma yapmasına ihtiyaç duyuyoruz. Bunu da ikinci kez yaşıyoruz. 32 bin hektar arazi sular altında görünüyor. Köylüyü de bu konuda bilgilendirmemiz gerekir. Çiftçiyle, üreticiyle işbirliği yaparak bu sorunu aşabiliriz." dedi.
DSİ Bölge Müdürü Özbal, son taşkından ders aldıklarını belirterek, gerekli önlemleri alacaklarını dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz