YEMEK

Manisa kebabı tarifi! Manisa'nın 300 yıllık lezzeti Manisa kebabı nasıl yapılır?

Manisalıların en sevdiği lezzetlerden biri olan Manisa kebabının tarifi ve yapılışını kentin en eski ustalarından Hüseyin Şengül anlattı. Yıllar önce Arabistan'dan Manisa'ya gelen Halil İbrahim Usta'nın Manisa Kebabını, Manisa'ya armağan ettiğini belirten Şengül, "Bu lezzet 300 yıl öncesine dayanıyor" dedi. Evinde yapmak isteyenler için Manisa kebabının tarifini ve yapılışını paylaşıyoruz.

Manisa kebabı tarifi! Manisa'nın 300 yıllık lezzeti Manisa kebabı nasıl yapılır?
Tarif Puanı
Teşekkürler!
Puanınız alınmıştır.
Kaç kisilik 4
Hazırlık Süresi 30dk
Pişirme Süresi 20dk
Kalori/Porsiyon 143kal

Kentin en eski Manisa Kebabı ustalarından Hüseyin Şengül, lezzetin tarihini ve tarifini anlattı. Manisa'ya gelen ziyaretçilerin tadına bakmadan gitmedikleri Manisa Kebabı'nın geçmişinin 300 yıl öncesine dayandığını belirten Şengül, "Arabistan'dan gelen Arap kökenli Halil İbrahim Usta, Manisa'da bir dükkan açıyor. Zamanla şişte pişirdiği Manisa kebabı vazgeçilmez bir lezzet haline geliyor. Kebabımızın mucidi Halil İbrahim Usta'nın yanında zamanla Bekir Mersinli, Hüseyin Usta, Osman Usta, Gülcemal Usta ve Naci Ezel gibi isimler yetişmeye başlıyor. Ben de Bekir Mersinli'nin yetiştirdiği kalfalardanım. 1956 yılından beri Bekir Usta'dan aldığım ustalık beratımı günümüze kadar taşıdım ve taşıyacağım" dedi.

manisanin-300-yillik-lezzeti-manisa-kebabi_1930_dhaphoto1

Ustasından Manisa Kebabı'nın lezzetinin detayları

Manisa kebabının yapılışı için püf noktaları anlatan Hüseyin Şengül, "Kaliteden ödün vermemeniz gerek. Kıyması yüzde 90 oranında süt danasının ön kolundan, yüzde 10'luk kısmını ise kuzunun döş kısmından oluşmalıdır. Kıyma 2 kez kıyılmalı ve çok az tuz atılmalı. Kıymayı güzelce yoğurduktan sonra kebap şişe takılır. Piştikten sonra hiç bekletmeden servis edilir. Manisa Kebabı hızlı ateşte olmaz. Hızlı ateşte pişen şiş köfteler lezzet vermez. Dengeli kömür ateşinde şiş köfteler pişerken, etin bıraktığı suları pidelere bastırarak pideleri et suyuna bulamanız gerekir. Servis edilirken porselen veya diğer tabaklarda kebap üzerine dökülen yağ donar. Donmaması için bakır tabak tercih edilmelidir. Manisa kebabının en önemli noktalarından biri ise Manisa dağlarında yetişen sumaktır" dedi.

manisanin-300-yillik-lezzeti-manisa-kebabi_1930_dhaphoto2

MALZEMELER

  • Yumuşak tarafından büyük bölümü süt danası ön kolundan et
  • Az miktarda da kuzunun döş kısmından et
  • 3 yemek kaşığı Bizim Yağ
  • 3 adet domates
  • 4 adet yeşil biber
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Sumak

TARİF

  • Dana ve kuzu eti karışık olarak çift kıyılmak suretiyle kıyma haline getirilir. Az bir tuzla iyice yoğrularak şişlere düzgün ve fazla kalın olmayacak bir şekilde sarılır.
  • Şişlere sarılan kebaplar kömür ateşinde pişirilirken, pideler de aynı ateşte ısıtılarak hafif şekilde kızartılır. Domates ve biberler de aynı ateşte hafif közlenir. Kızaran pideler kebabın kendi suyu ile ara ara yumuşatılır.
  • Daha sonra servis tabağına alınarak kare kare kesilir. Pişmiş olan kebaplar da şekilleri bozulmadan düzgün bir şekilde pidelerin üzerine alınır. Kızdırılmış Bizim Yağ köftelerin üzerinde gezdirilir, sumak ve maydanoz serpilir. Közlenmiş domates ve biberle süslenip, servis yapılır.

Afiyet olsun.

manisanin-300-yillik-lezzeti-manisa-kebabi_1930_dhaphoto5

En Çok Aranan Haberler