Akhisar, Alaşehir, Kula gibi turistik ilçeleri olan Manisa; tarihe adını “Şehzadeler Şehri” olarak altın harflerle yazdırmıştır. Yerel hediyelikleri arasında folklorik takılar ve bez bebeklerin yer aldığı şehirde bölgede üretilen gıda ürünlerinin incelenmesi de mümkündür. Zeytinyağı, üzüm, mesir macunu gibi doğal ürünlerin satın alınabildiği Manisa’da yöresel tariflerden olan höşmerim, sinkonta, odun köfte denenebilir. Şehrin ikonik gezi alanları ise Spil Dağı, Kula Peri Bacaları, Bintepe Tümülüsleri ve Şehzadeler Parkı olarak örneklendirilir.
Ege Bölgesi’nin meşhur “Şehzadeler Şehri” olan Manisa’da tarım ve el sanatları faaliyetleri aktif bir şekilde sürdürülür. Bu da şehirden yöresel detayları yansıtan hediyeliklerle yerel gıda ürünlerinin satın alınabileceğini gösterir. Manisa’yla özdeşleşen önemli hatıra nesneleri arasında folklorik bez bebek ve takılar yer alır. Bu ürünler şehre özgü desenlerle ve el sanatları teknikleriyle tasarlanır. Bunların yanı sıra Manisa halısı olarak bilinen dokumacılık ürünleri de turistlerin ilgisini çeken parçalar arasındadır.
Manisa şehrindeki yöresel pazarlara uğrayan kişilerin oyalı tülbentleri incelemeleri mümkündür. Bu el emeği tekstil ürünlerine ek olarak bölgenin kültürel dokusunu temsil eden bakır bakraçlar da sıklıkla satın alınan nesnelerdendir. Manisa’da toprak güveç ve keçeden üretilen el yapımı hediyeliklerin de keşfedilebildiği görülür. Hatıra objesi ve ev eşyası bakımından renkli bir hediyelik skalası sunan şehirden aşağıda sıralanan gıda ürünlerinin alınması da mümkündür:
Manisa mutfağının kebap, hamur işi, meze ve baklagillerle hazırlanan yemekler bakımından zengin olduğu görülür. Yüzyıllar boyunca farklı devletlere tanıklık eden şehrin gastronomi alanına katkıda bulunan yöresel tarifleri mevcuttur. Manisa denildiği zaman hemen akla gelen lezzetlerden biri mesir macunudur. Buna ek olarak odun köfte, Manisa kebabı, ekmek dolması gibi tarifler de şehrin yerel yemekleri arasında ön plandadır.
Börülce tarator ve nohutlu mantı, Manisa’ya gittiği zaman et ürünlerini içermeyen yöresel lezzetleri keşfetmek isteyenler için uygun seçeneklerdendir. Ayrıca şehrin bakla dizmesi ve cevizli kulak gibi popüler yemekleri de vardır. Alaşehir kapaması, şevket-i bostan ve yaprak sarma da Manisa’da mutlaka tadına bakılması önerilen tariflerdendir. Şehrin meşhur hamur işi lezzetlerinin başında ise simit ekmeği yer alır.
Şekerli ve kabaklı pide gibi özgün tarifler, Manisa mutfağının yapı taşları olarak nitelendirilir. Ayrıca bu ilden yaygın olarak satın alınabilen veya yerel lokantalarda denenebilen höşmerim tatlısı da bölgenin gastronomi alanına kattığı lezzetlerdendir. Mantar tatlısı gibi ilgi çekici tariflerin keşfedilmesini sağlayan şehir mutfağı; pideli paça, sinkonta ve Kula güveci adı verilen popüler yemek çeşitlerini de içerir.
Özellikle Osmanlı Dönemi’nde kültürel ve tarihi değerini artıran Manisa şehrinde birçok müze, cami, yapıt ve doğal rota keşfedilebilir. Şehrin turistik ilçelerinin Kula, Akhisar, Gördes, Alaşehir olarak sıralanması mümkündür. Manisa’da turistlerin ilgi odağına dönüşen rotalarsa Spil Dağı Milli Parkı, Kula Volkanları, Aigai Antik Kenti ve Bintepeler adı verilen meşhur gezi yerlerini kapsar. Bu ili ziyaret ettiğinde manevi ve doğal miras niteliğinde olan her bir alanı görmek isteyen kişiler ise aşağıdaki listeye göz atmalıdır: