Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı.
Törende konuşan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı’nın şehre hayırlı olması temennisinde bulundu. Normal zamanlarda insanların afet olacağını pek düşünmediklerini dile getiren Daşöz, “Hep başkalarının başına geleceğini düşünürüz de nedense kendi başımıza gelebileceğini düşünmeyiz. Artık bilim insanları Türkiye nüfusunun yüzde 95’inden fazlası deprem açısından riskli bölgelerde yaşadığını söylüyor. Kamu görevlilerimizin, yerel yönetimlerimizin en önemli görevi sağlıklı altyapı, sağlıklı imar planı ve sağlıklı yapılaşmadır. Bu üç konu, sizin baştan çok sıkı tutmanız gereken üç konu. Bu iyi yapılmadığı takdirde, o şehirde yaşayan hiç kimse gerçek anlamda güvende değil. Tabi ki temennimiz Manisamız'da, ülkemizde, dünyanın hiçbir yerinde deprem olmaması. Ancak bu tedbirleri almak bir insanlık görevi, bir milli görevdir.” dedi.
Belediye Başkanı Cengiz Ergün de kısa bir süre önce hayata geçen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile birlikte yapıların deprem güvenliğinin incelenip, güvensiz yapıların dönüşümünün yapılacağını hatırlattı. Ergün, "Önceki yıl yürürlüğe giren Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı ile birlikte il belediyeleri ve taşralara birtakım sorumluluklar yüklendi. Manisa Belediyesi olarak bu kapsamda bizler de İl Afet Müdürlüğü nezdinde Celal Bayar Üniversitesi ve diğer sivil toplum kuruluşları ile beraber konuya ilişkin toplantılara katılarak, belediye olarak üzerimize düşeni yerine getirmek için çabaladık. Bu kapsamda önceki yıl Manisa Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı'nın kurulması çalışmalarını başlattık. Bugün de bu çalışmamızı hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.
Ergün, Manisa Deprem Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde kurulan Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı'nda vatandaşların talepleri doğrultusunda mevcut binaları ile ilgili, çok düşük bedellerle malzeme analizi yapılacağını ve ön risk raporu verileceğini söyledi. Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “Ön incelemede riskli bulduğumuz yapı sahipleri, Bakanlık tarafından lisans verilen kuruluşlara giderek performans analizlerini yaptırıp kentsel dönüşüm ile ilgili ilk adımı atmış olacaklar. 7.4 büyüklüğünde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin sebep olduğu büyük ölçekli can ve mal kaybı ile beraber yaklaşık 16 milyon insanımız, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle deprem, ülkemizin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Marmara depremi gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Bu acı tablo, yapı denetiminin önemini gözler önüne sermiştir. Yapı denetimi, can ve mal güvenliğinin teminidir. Doğal olayların afete dönüşmesini engellemektir. İmar planına, fen ve sanat kurallarına, standartlara uygun, kaliteli yapı üretmek, bunun için proje ve yapı denetimi yapmaktır.”
Konuşmaların ardından Vali Daşöz, Belediye Başkanı Ergün ve protokol kurdele keserek Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı'nın açılışını yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz