Uzmanlar, her yıl özellikle nisan ayında, zehirli veya yenilen mantarlar konusunda vatandaşların önemli bölümünün mevcut yanlış ve kalıplaşmış bazı inanışlar doğrultusunda hareket etmesi sonucu ciddi sonuçlar doğuran zehirlenme vakalarının tekrarlandığını bildiriyor.
Uzmanların belirttiğine göre, insanları yanıltarak zehirlenmelerine veya ölümlerine sebep olan yanlış inanışlardan bazıları şöyle:
- "Canlı odunda gelişen mantarlar zehirsiz, ölü odundakiler zehirlidir." (yanlış) Her iki çeşit odun üzerinde yetişen mantarlar hem zehirli, hem zehirsiz olabilir. Canlı ağaçlar üzerinde yetişen mantarlardan istiritya, bal ve biftek mantarları yenebilir, ganoderma ve fomes türleri ise yenilmez.
- "Kolayca soyulabilen ve çayırlıkta yetişen mantarlar zehirsizdir." (yanlış) Zehirli mantarlar içerisinde yukarıda söylenen uygun türler bulunmaktadır.
- "İlkbahar aylarında çıkan mantarlar yenebilir." (yanlış) İlkbaharda yetişen ve çok zehirli olan mantar türleri de vardır.
- "Tuzlu ve sirkeli suyla yıkanırsa mantarların zehri gider." (yanlış) Zehirli bir mantar türü herhangi bir muameleyle hiçbir zaman yenilebilir hale getirilemez. Hiçbir işlem altında zehirleyici etkilerini kaybetmezler.
- "Yüzeyi yapışkan mantarlar zehirlidir." (yanlış) Yemeklik mantarlar çam kabara ve çörek mantarlarının şapkası yapışkandır.
- "Kırıldığı veya ezildiği zaman süt gibi sıvı akıtan mantarlar zehirlidir." (yanlış) En lezzetli mantarlardan biri olan Kanlıca, turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Bunun yanında, zehirli olup çıkarmayan Russula gibi mantar türleri de mevcuttur.
- "Suda kaynatıldığında zehri gider." Bazı türler için doğru olsa bile, ancak genelde zehirli bir mantar kaynatmayla zehrinden arındırılamaz.
- "Hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir." (yanlış) İnsanlar için en tehlikeli bir mantar olan ve zehirlenmelerin yüzde 95'ine sebep olan ölüm mantarını Amerikan tavşanı severek bolca yer; ama zehirlenmez."