Tıpkı bakteriler gibi normal koşullarda da vücutta bulunabilen mikroorganizmalar olarak bilinen mantarlar, hava, toprak, hayvan ve insanlardan bulaşabiliyor.
insan vücudunda küçük, kepekli, beyaz, açık sarımsı, kahverengi ve koyu renkli lekelerin, halk arasında 'samyeli' de denilen bir mantar hastalığı olabileceği belirtiliyor. Sitede yer alan bilgiye göre, tırnak mantarı erişkinlerde ve en çok ayak baş parmağında görülüyor. Genellikle ayak parmak aralarında kaşıntı, pullanma gibi belirtilerle seyreden ayak mantarları yaz aylarında hızla gelişiyor.
Mantar hastalıkları, havuz, hamam, spor salonları, duş gibi mekanlardan ve ortak kullanılan havlu ve terlik gibi eşyalardan kolaylıkla bulaşabiliyor. Farklı mantar tipleri farklı organ ve dokularda mantar enfeksiyonu oluşturabiliyor.
Sitede, mantar hastalığından korunmak için öncelikle temizlik kurallarına dikkat edilmesi öneriliyor. Hastalıktan korunmak için basit ve etkili önlemler ise şöyle sıralanıyor:
"Ayaklarınızı her gün yıkayın, özellikle parmak araları olmak üzere, ayaklarınızı tamamen kurulayın, sıcak havada dar ve kapalı ayakkabı giymekten kaçının, pamuklu çoraplar giyin ve her gün çoraplarınızı değiştirin, sentetik çorapları giymeyin, mümkünse evde ayaklarınız açık olsun, başkasının havlu ve terliğini kullanmayın, tırnaklarınızı kısa tutun, tırnaklarınızı deterjan ve kimyasal maddelerden koruyun."
Mantar hastalığının tedavisi, enfeksiyonun yeri ve şiddetine göre değişiyor. Doktor kontrolünde yapılması gereken tedavide ağızdan alınan veya hastalıklı bölgeye sürülen ilaçlar kullanılabiliyor. Sitede ayrıca, eksik tedavinin mantarın kısa sürede tekrarlamasına yol açacağı hatırlatılıyor.