Mantar hastalığının tedavisinin mümkün hale geldiğini dile getiren Dr. Rıdvan Özyıldırım, "Tırnaklarımızda beyaz-sarı renk değişikliği, kalınlaşma ve kırılma ile kendini gösteren tırnak mantar hastalığı da oldukça yaygın olarak görülür. Bundan yalnızca 10 yıl önce ayak ve tırnak mantar hastalıkları gibi inatçı hastalıkların etkili bir tedavisi yoktu. Ancak günümüzde ağızdan alınarak kan yoluyla tırnağın altına nüfuz edebilen ve mantarlar üzerinde öldürücü etkisi olan ilaçlar bulunmaktadır" dedi.
Mantarların, deride ve tırnakların altında çoğalan ve ancak mikroskopla görülebilecek küçük organizmalar olduğunu dile getiren Rıdvan Özyıldırım, mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi olduğunu anlattı. Pişiklerin, ayakkabı vurmasının, suyun, deterjanın, sentetik giysinin ve çoraplara bağlı tahrişlerin de ayaklarda mantar hastalığı gelişmesi için uygun zemin hazırladığını vurgulayan Özyıldırım, "Ayak mantar hastalığı, ayak parmakları arasında kaşınan ve acıyan deri ile kendini gösterir. Ayak derisi soyulur ve yüzey açık hale gelir. Mantar bulaşmış kısımlar ya da ara bölgeler genellikle beyaz renkli ve sulantılıdır. Ayaklar sıklıkla terli ve kokuludur. Tırnak mantar hastalıkları, genellikle el ya da ayağın bir ya da iki tırnağında başlar. Daha sonra bütün tırnaklara yayılabilir. Hastalığın erken dönemlerinde normal sağlıklı pembe renk kayboldukça, tırnağın dış köşesi hafif sarılaşır. Hastalık yayıldıkça tırnak sertleşir ve şekil değiştirir. Hastalıklı mantarlı doku zayıflar ve kolaylıkla kırılır. Tüm tırnak, dokunulmaya karşı hassastır ve ayakkabı hatta çorap giymek bile acı verir. Tırnak gevşeyebilir ve deriden ayrılabilir, hatta düşebilir. Tırnakları kesmek ve tırnak cilası sürmek işe yaramaz. Hastalığı yenmenin tek yolu tıbbi yardım almaktır" diye konuştu.
Mantar hastalığından korunmak ve kurtulmak için neler yapılması gerektiğini de anlatan Özyıldırım, "El ve ayaklar, özellikle de parmak araları sürekli temiz ve kuru tutulmalıdır. Sentetik ya da yün çoraplar yerine yüzde 100 pamuklu çorap giyilmelidir. Mantar hastalığına yakalandığınızı düşündüğünüzde ise hemen önlem alın. Doktorunuza başvurun. Sorunu göz ardı etmek sadece her şeyi daha da kötüleştirecek ve çok uzun sürecek tedavilere yol açacaktır" şeklinde konuştu.
Tedavi edilmeyen ayak ve tırnak mantar hastalıklarının vücudun diğer bölgelerinde de görülebileceğini söyleyen Özyıldırım, ayak ve tırnak mantarının çoğunlukla ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebileceğini belirtti. Tedavi sırasında da ilacın doktorun önerdiği gibi düzenli kullanılmasını öneren Özyıldırım, doktor kontrollerinin de ihmal edilmemesini istedi.