Samsun Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, "Türkiye'de doğa mantarları toplama mevsimi başladı. Bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı" dedi.
Pekşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantarları iyi tanımayan kişilerin topladıkları mantarları tüketmesinin, ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi.
Karadeniz Bölgesi'nde özellikle kırsal kesimde yaşayan halk arasında doğadan mantar toplayarak tüketme alışkanlığının yaygın olduğuna dikkati çeken Pekşen, şöyle devam etti:
"Ülkemiz ormanlarında, dağlarında yenilebilir çok değerli doğa mantarları yetişmektedir. Tüketim amaçlı toplanan bu doğa mantarlarının bir kısmı halk pazarlarında satılırken, bir kısmı da yurt dışına ihraç edilmekte. Doğa mantarları içinde yenme kalitesi yüksek mantarlar yanında zehirli mantarlar da bulunmakta. Mantarları iyi tanımayan toplayıcılar tarafından yenilebilen ve zehirli mantarlar kolaylıkla karıştırılabilmekte. Türkiye'de doğa mantarları toplama mevsimi başladı. Bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı. Doğa mantarları sadece uzmanlar tarafından toplanmalı."
- "Mantar hakkında doğru bilinen yanlış inanışlar var"
Mantarla ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlar olduğuna değinen Pekşen, şunları söyledi:
"Halk arasındaki, 'Mantar koparılınca zehirliyse iç kısmının rengi hemen mavileşir, hoş kokulu ve lezzetli olan, şapkasından bir parça koparıldığında iç kısmının rengi değişmeyen mantarlar tehlikesizdir, mantara zehri yılanlar verir, tuzlu veya sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır, kurutulmuş mantar zehirli değildir, mantar pişirilirken içine gümüş kaşık veya yüzük sokulur siyahlaşırsa zehirlidir, böceklerin yediği mantarlar zehirli değildir, mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler' gibi görüşlerin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur ve bunlara güvenerek mantar toplamak ve tüketmek sakıncalı ve tehlikelidir."
- Tedavi
Prof. Dr. Pekşen, mantar zehirlenmelerinde tedavinin ilk aşamasının, zehirlenmeye sebep olan türün teşhis edilmesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Zehirli mantarlar, meydana getirdikleri birbirinden farklı semptomlara göre gruplandırılır. Her grup zehirli mantar için birbirinden farklı tedavi yöntemi gerekir. Hangi mantar türünün yendiği bilinmelidir. Ülkemizde en tehlikeli zehirlenmelere yol açan mantar türü 'amanita phalloides' olup, zehirlenmelerin çoğunun ölümle sonuçlandığı görülmektedir. Doğa mantarı türlerinin halka tanıtılarak özellikle zehirli mantarlar konusunda aydınlatılmaları oldukça önemlidir. Doğa mantarı toplamak, keyifli olduğu kadar tehlikeli bir uğraştır."