Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, Sağlık Ocağında görev yapan Dr. Merve Büyükal, mantar zehirlenmelerine karşı uyardı.
Yağışlı havaların hakim olmasıyla birlikte mantar oluşumunun arttığı Lapseki ilçesinde vatandaşların da mantara ilgisi artıyor. Dr. Merve Büyükal, doğada yetişen mantarların tüketilmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Büyükal “Ormanlarda, kırlarda özellikle sonbahar aylarında kendiliğinden yetişen mantarların zehirlilerini yenilebilenlerden ayırmak oldukça zordur. Kulaktan dolma yanlış inanışlarla mantarları tanımaya çalışmak, tüketmeden önce çeşitli işlemlerden geçirmek ile zehirlenmeyeceğini düşünmek geri dönüşü olmayan ciddi sorunlara ve ölümlere yol açabilir. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerinde “amanita muscarina” ve “amanita phalloides” adı verilen türler sebep olmaktadır. Bu cins mantarlar yüksek ısıda pişirilse dahi zehir etkisini kaybetmez ve üç saat içerisinde zehirlenme tablosuna yol açar” dedi.
Zehirlenme belirtilerini de sıralayan Dr. Büyükal, “Mantar yenildikten sonra göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, çarpıntı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar, göz bebeklerinde küçülme, şuur bulanıklığı ve yüksek ateş görülürse hasta hemen kusturulmalı ve en yakın sağlık kurtuluşuna götürülmelidir. Mümkünse hastanın yediği mantar örneğininde beraberinde götürülmesi faydalı olacaktır. Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı olabilecek ölümlerden korunmak için yabani mantarlardan uzak durmak gerekir. Bunun yerine seralarda özel olarak üretilen ve marketlerde ambalaj içerisinde firma adı ve adresi belli olan mantarlar tüketilmelidir” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz