HABER

Mantardan korunmak için nemden uzak durun

Mantardan korunmak için nemden uzak durun

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Anadolu Sağlık Merkezi'nde (ASM) görevli Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Özgüroğlu, deniz ve havuza girme mevsiminin başlamasıyla mantar hastalıklarının artış gösterdiğini belirterek, mantardan korunmak için nemden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Özgüroğlu, yaz aylarında, deniz ve havuzda yüzme sonucu mantar hastalığının büyük bir artış gösterdiğini belirterek, "Mantarlar en çok vücudumuzdaki kıvrım yerlerine yerleşmeyi seviyorlar.

Yani en sık ayak parmakları arası, koltuk altı, kasık gibi yerlere yerleşiyorlar. Ancak bunun dışında sırt, göğüs ve ayak tırnakları, diğer sık rastladığımız lokalizasyonlardır. Saydığımız lokalizasyonlarda kızarıklık, soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı ve kötü koku, mantar
hastalıklarının en sık rastladığımız belirtileridir.

Tırnağın mantar hastalığında, tırnakta boşalma, kalınlaşma ile renk ve şekil değişiklikleri görülür. Sağlıklı insan derisinin PH'ı 5.5 civarındadır. Bu PH, derimizi mantar hastalıklarına karşı korur. Deri PH'ının, nötr ya da bazik değerlere gelmesi, mantar enfeksiyonlarının yerleşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla, mantarların vücudumuza yerleşip, hastalık yapmasında en önemli faktör, nem ve ıslaklıktır. Nemin olduğu yerlerde, fırsatçı mantarların çok kolay çoğalabileceği unutulmamalıdır. Vücudumuzun nemli ve terli kalabilen kıvrım yerlerinde, derimizin normal florasında bulunan mantarlar çoğalıp, hastalık yapabilir hale gelir. Islak terlikler, kum ve havuz kenarları, nem oranı yüksek yerlerdir. Bu ortamlarda mantarlar çok çabuk çoğalarak, insanlara kolayca bulaşabilir" dedi.

Korunmada ise en önemli faktörün, nemden uzak durmak olduğunun da altını çizen Dr. Özgüroğlu, "Pamuklu çoraplar ve terlemeyi önleyici pamuklu giysiler giyilmelidir. Terlenildiği zaman ve deniz, havuz ve banyoya girdikten sonra, çok iyi kurulanmalıdır.

Toplu kullanılan nemli alanlarda, çıplak ayakla dolaşılmamalıdır. Derinin mantar hastalıklarında, genellikle lokal krem tarzı tedaviler kullanılıyor. Çok yaygın deri enfeksiyonlarında ve tırnak tutulumlarında ise, ağız yoluyla kullanılan mantar ilaçlarını daha etkin oldukları için tercih ediyoruz.

Tedavideki en önemli noktanın, doktorun belirttiği tedavi süresine uymak olduğu, kesinlikle unutulmamalıdır. Hastalar, ilaçları birkaç gün kullanıp, şikayetleri hafifleyince kesiyorlar. Bu da tekrarlayan enfeksiyonlara ve dirençli mantar hastalıklarına sebep oluyor" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler