YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mantarlarla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Konya’nın Beyşehir İlçe Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fazilet Çankaya, ilkbahar mevsimi ile birlikte...

Mantarlarla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Konya’nın Beyşehir İlçe Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fazilet Çankaya, ilkbahar mevsimi ile birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarların bugünlerde çok tüketilebildiğini belirterek, bunların yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Çankaya yaptığı açıklamada, mantarlarla ilgili olarak halk arasında ilmi değeri olmayan yaygın inanışlar olduğunu belirterek, “Doğru olduğu düşünülen ‘pişirilen mantarda zehir yok olmaktadır’, ‘yoğurtla mantar zehirlemez’, ‘sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa mantarın zehiri alınır’, ‘kurutulmuş mantarın yenilmesiyle zehirlenme olmaz’, ‘çayırlarda yetişen mantarlar zehirsizdir’, ‘mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir’, ağaçlardaki mantarlar zehirli değildir’, ‘zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır’, ‘salyangozlar zehirli mantarları yemezler" sözleri yanlıştır. Doğal alanlarda kendiliğinden yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş ya da konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi neticesinde gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen vakaların çok ciddi zehirlenmeler olduğunu vurgulayan Dr. Çankaya, bunların daha çok ilkbahar ve sonbahar döneminde artan yağışların ardından yaşandığını vurguladı.

Türkiye'de de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Dr. Fazilet Çankaya, bazı mantar türlerinin yenmesinin 2 saat sonrasında, bazılarının ise 6 saat sonrasında zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti. Yenilen mantarın ardından sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşmesi, bulanık görme, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme, nabızda artış, yüz ve boyunda kızarma gibi belirtiler görülmesi halinde bunun 2 saat sonrasında belirtilerini gösteren mantar türü olabileceğini belirten Çankaya, "6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Bu belirtiler görülmesi halinde yapılacak en doğru hareket en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır" şeklinde konuştu.

Mantar zehirlenmelerinin önemli bir kısmının çok basit önlemlerle engellenebileceğine vurgu yapan Çankaya, bu tür zehirlenmelerin önüne geçmenin tek çaresinin doğal alanlarda kendiliğinden yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi olduğunu, bunların yerine kültür mantarlarının sofralarda tüketilmesinin en doğru davranış olacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler