Kahramanmaraş Ticaret Borsası'nın ''Maraş Tarhanası''nın coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvurunun ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
İlanda Maraş Tarhanası'nın, yapım teknolojisinde uygulanan bazı farklı işlem basamakları, doğal katkıları ve tüketilme alışkanlıkları nedeniyle ülkenin değişik yörelerindeki tarhanalardan ayrıldığı, genelde un ve yoğurttan yapılan toz halindeki tarhananın sadece çorba olarak tüketildiği ifade edildi.
Maraş tarhanasının yapımında ana bileşen olarak rol üstlenen iki unsurun yoğurt ve buğday yarması (dövme) olduğu, üründe buğdayın direkt dövme olarak kullanıldığı kaydedildi.
Maraş tarhanası dışındaki yöresel tarhanaların yapımında pişirme aşamasında yoğurt da bulunduğu, ama Maraş tarhanasında yoğurdun direkt pişirme aşamasına girmediği, önce buğday dövmesinin su ile pişirildiği daha sonra kekik, çörek otu ve yoğurda bu pişmiş dövme karıştırılarak yapıldığı belirtildi.
Yoğurdun pişirilmemesi ve baharat olarak içine yalnızca kekik ve çörek otu atılmasının Maraş tarhanasını diğer tarhana türlerinden ayıran en önemli özellik olduğu ifade edildi.
Tescil talebi ilanının, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 6 aylık itiraz süresi başlamış oldu. Bu süreçte Maraş tarhanasının coğrafi işaret olarak tescillenmesine herhangi bir itiraz gelmemesi halinde tescil gerçekleşmiş olacak. İtiraz gelirse enstitü bu sefer de itiraz üzerinde gerekli incelemeleri yapacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz