HABER

Maraş’ı Rumlara açın

Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye Raporu Karar Taslağı, AP Dış İlişkiler Komitesi’nde 11 çekimsere karşı 60 oyla kabul edildi.

11 Şubat’ta genel kurulda ele alınacak raporda, Kıbrıs’taki barış görüşmelerinin bitmesi beklenmeden Maraş bölgesinin Rumlara açılması teklif ediliyor.

AVRUPA Parlamentosu (AP), Türkiye’den adadaki askerlerini “bir an evvel” çekmeye ve barış görüşmelerinin bitmesini beklemeden Maraş bölgesini Rumlara açmaya davet etti. Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye Raporu Karar Taslağı, AP Dış İlişkiler Komitesinde 11 çekimser oya karşı 60 oyla kabul edildi. Rapor 11 Şubat’ta genel kurulda ele alınacak. Karar tasarısına sunulan “Rum yanlısı” değişiklik önergelerinin kabul edilmesi, raporu Türkiye açısından “olumsuz” hale getirdi. Değişiklik önergeleriyle ayrıca Türkiye’ye “Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum halkının mal edinme ve eğitim haklarıyla ilgili sorunları çözmesi, bu adaların iki kültürlü yapısını koruması” talep edildi.

‘Balyoz’u da alalım

Oomen-Ruijten, Türkiye’de son dönemde ortaya çıkan “Balyoz darbe planını AP Genel Kurulu’ndaki oylamadan önce sözlü önerge vererek rapora dahil etmeyi düşündüğünü” söyledi. Raporda şu görüşler öne çıktı:

* Ergenekon suç ağının boyutlarından endişe ediyoruz. Türkiye Ergenekon davasını demokratik kurumların saygın işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için fırsat olarak kullanmalıdır.
* Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatması ve bazı parti üyelerine siyaset yasağı getirmesi endişe verici.
* Yargının vakit geçirilmeden kapsamlı reforma tabi tutulması, Türkiye’nin modernleşme sürecinin başarısında hayati önem taşıyor.
* Yargı reformu stratejisi memnuniyet verici. Yargının tarafsızlığı ve uzmanlaşması, AİHM standartlarıyla uyumlu hale getirilmesine önem verilmeli.
* Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) temsil gücünü, objektifliğini, tarafsızlığını ve şeffaflığını güvence altına alacak şekilde yeniden yapılandırılması gerekiyor.
* Ordunun Türk siyasetine ve dış politikasına karışmayı sürdürmesi endişe verici ve demokratik bir ülkede ordunun bütünüyle sivillerin gözetimine tabi olması gerekiyor.
Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde onaylanan “Türkiye ve Yunanistan’daki
Azınlıklar” raporunda, iki ülkeye, bu konuda Lozan’ı değil Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni dikkate almaları çağrısı yapıldı.(Hürriyet)

En Çok Aranan Haberler