Marburg virüsü, genellikle enfekte meyve yarasaları ve bu yarasalarla temas eden hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşır. İnsanlar arasında ise enfekte kişinin vücut sıvılarıyla (kan, ter, idrar) doğrudan temas yoluyla bulaşır.
Marburg virüsü Almanya Marburg’da ilk kez 1967’de çıkmış ve adını bu şehirden almıştır. Marburg virüsü genellikle enfekte hayvanlar, özellikle meyve yarasaları aracılığıyla insanlara bulaşır. İnsanlar arasında ise doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Ebola virüsü ile aynı aileye ait, nadir fakat ölümcül bir virüstür ve Marburg virüs hastalığına (MVH) neden olur. Virüs, insanlarda yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları ve kas ağrıları gibi belirtilerle başlar, ardından mide bulantısı, kusma, ishal ve şiddetli kanamalara yol açabilir. Virüsle enfekte olan kişilerde genellikle birkaç gün içinde iç ve dış kanamalar görülebilir.
Marburg virüsü belirtileri genellikle enfeksiyondan 2 ila 21 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın ilerlemesiyle ağırlaşır ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Marburg virüsü belirtileri şu şekildedir:
Marburg virüsü, enfekte hayvanlardan veya insanlardan temas yoluyla bulaşır. İşte bulaşma yolları:
Marburg virüsü insan vücudunda ciddi bir enfeksiyon oluşturarak kanamalı ateşe yol açar. Virüs bulaştığında yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları gibi belirtilerle başlar ve hızla ilerleyerek mide bulantısı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bozukluklarına neden olur. Hastalığın ilerleyen aşamalarında iç organlarda kanama, karaciğer ve böbrek gibi organlarda yetmezlik gelişebilir. Kan dolaşımı bozulduğu için şok ve çoklu organ yetmezliği yaşanabilir bu da ölüm riskini artırır.
Marburg virüsünün spesifik bir tedavisi veya aşısı yoktur. Tedavi genellikle destekleyici bakım üzerine odaklanır ve hastalığın semptomlarını hafifletmeyi amaçlar. Bu tedavi vücut sıvılarının ve elektrolit dengesinin sağlanması, oksijen seviyelerinin korunması, kan basıncının kontrol altında tutulması ve kan nakli gibi yöntemleri içerir. Erken müdahale iyileşme şansını artırabilir. Yoğun bakım ve enfeksiyon kontrol önlemleri, hastalığın yayılmasını önlemek için kritik öneme sahiptir.
Marburg virüsü Türkiye'de yerel olarak görülen bir hastalık değildir ve bugüne kadar Türkiye'de vaka bildirilmemiştir. Marburg virüsü Afrika'nın bazı bölgelerinde salgınlara neden olmuştur ve bu hastalık genellikle enfekte hayvanlar veya insanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Türkiye'de Marburg virüsüne dair bir risk olmasa da, uluslararası seyahatler ve salgın bölgelerine yapılan ziyaretler nedeniyle dikkatli olmak önemlidir.