MARDİN (İHA) - Mardin, Türkiye'de örneği pek az görülen 'Katılımcı Kentsel Rehabilitasyon Projesi'yle birlikte dünya sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı, UNESCO (BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) ve Ağa Han Kültür Vakfı kuruluşları gibi dış kaynaklardan da destek gören Mardin, yerel, ulusal ve uluslararası bir dayanışma içinde çalışıyor. Başta Vali M. Temel Koçaklar ve Radar Mevzi Komutanı Hava Yer Albay Cengiz Yanıkoğlu olmak üzere tüm Mardin değişime, gelişime, restorasyona ve turizme olan inancını haykırıyor.
Albay Cengiz Yanıkoğlu, Mardin Kalesi'nin içindeki tarihi yapıları büyük özenle restore ettiriyor, taş ustası Hıdır Sayılgan ile birlikte her duvarı, taşı, motifi kontrol ediyor, Hıdırellez Türbesi'nin yeni halini gururla süzüyor. Mardin Kalesi, yakın gelecekte gece ışıklandırmasına kavuşacak. Bu proje, şehre de ışık kazandıracak.
Mardin, restorasyon konusunda çok büyük atağa kalkmış. Birçok tarihi bina onarılmış, pek çoğu da sırada. Restorasyon gören her yapının altında Mardin Valiliği'nin imzası var. Vali Koçaklar, her birini tek tek denetliyor, her birinin tarihçesini anlatıyor, hepsinin gelişimini izliyor. Kasımiye ve Zinciriye medreseleri, Cihangir Bey Zaviyesi, Sultan Hamza Türbesi restore edilmiş, ziyarete açılmış. Telleklar Çarşısı'nın restorasyonu devam ediyor. Tamamlandığında, Mardin kendine yakışır, otantik bir çarşıya kavuşacak.
Mardin'in yaklaşık 20 kilometre güneyinde yer alan Dara Harabeleri ise yeraltındaki muhteşem zindanı, su sarnıçları, kaya mezarları ve diğer kalıntılarıyla Türkiye'nin pek çok ören yerini kıskandıracak nitelikte. Burada, Silahlı Kuvvetler ile ortaklaşa gerçekleşen düzenlemeler de, bu çok değerli hazinenin daha fazla talan edilmesini önlemiş durumda. Dara'yı ziyaret ettiğinizde sizi, yabancı dil bilen, pırıl pırıl üniformalı turizm jandarmaları karşılıyor ve son derece nazik bir tavırla refakat ederek bilgi aktarıyor.
Vali M. Temel Koçaklar ile eşi Sabahat Koçaklar, görevlerinin ötesinde bir Mardin sevdasıyla genç bir ekibi de peşlerinden sürüklüyorlar. Mardin'i Mardin yapmaya çalışan bu 'Kent Konseyi' üyeleri arasında çok renkli simalar var. Onlar, Kale'nin bulunduğu tepenin eteklerinde kurulu 'Eski Mardin'i yeniden hayata döndürmek' ve dünyanın dikkatini bu kente çekebilmek için harıl harıl çalışıyorlar. Pek çok Mardin'li 'Yenişehir' olarak anılan modern semtteki beton apartımanlarda hayatlarını sürdürürken, bu bir avuç insan, tarihi dokuyu kurtarmaya ve yaşatmaya çalışıyor.
Kent Konseyi üyesi olsun veya olmasın, Mardin ile özdeşleşen bu isimlerden kimi el sanatlarına yoğunlaşmış, kimi tanıtıma, kimi mimariye... Eski Mardin'i yenileme deyince akla Mimar Şeyhmus Dinçel, kültür ve tarih deyince Edebiyat Öğretmeni Murat Dilmen, el sanatları alanında Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Florans Orundaş, restoran sorunca Ebru Baybara Dökmen, otel deyince de Erdoba Evleri'nin sahipleri, taş baskıda ise hemen Nasra Şinas Hindi'nin ismi geliyor.