HABER

Mardin Film Festivali sona erdi

MARDİN (İHA) - Tarihi ve kültürel yapısıyla gündeme gelen Mardin'de düzenlenen 'Mardin Film Festivali', karşılaştığı birçok soruna rağmen Cahit Berkay'ın konseriyle sona erdi.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde ilk kez bir film festivalini, sinema salonu olmamasına rağmen düzenledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mardin Belediyesi'nin desteğiyle zor şartlar altında yapılan film gösterileri, gündüz Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda, akşamları ise Mardin Müzesi'nin terasında açık havada Mardinli sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Filmler, kentte sinema salonu olmadığı için bilgisayar, ve projeksiyon cihazıyla beyaz perde yerine beyaza boyanmış duvara yansıtılarak gösterildi. Akşam gösterilerinde izleyiciler, dakikalarca karanlık ortamın sağlanması için TEDAŞ'ın sokak lambalarını kapatmasını bekledi. Mardin'de ilk defa bir film festivali yapmanın haklı gururu içinde olduğunu ifade eden Belediye Başkan Vekili Deniz Beşenk, bölge insanına adeta çok görülen bu kültür sanat etkinliğini, belediye olarak karşılaştıkları birçok soruna rağmen yaptıkları için mutlu olduklarını söyledi. Karşılaştıkları teknik ve çevre şartlarından dolayı büyük zorluklar yaşadıklarını dile getiren Beşenk, "Bölgenin ilk film festivali olduğu için birçok sıkıntıyla karşılaştık. Ancak, bu sıkıntıları personelimizle yaptığımız işbirliği ve özverili çalışmayla aştık. Sinema salonlarımızın olmayışı, en büyük eksikliğimizdir. Kendi salonlarımızı kendimiz oluşturduk. Müze terasını ve halk eğitim toplantı salonunu sinema salonuna çevirmek zor oldu" dedi.

Artuklu Kervansarayı ve Onur Air'in sponsorluğunda yapılan festivalde, ağırlıklı olarak 2000 ve sonrasında çekilen kısa filmler gösterime sunulurken, yerli kısaların yanı sıra Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya, Ukrayna gibi pek çok ülkeden kurmaca, belgesel, deneysel canlandırma türünde ve çoğu ödüllü kısa filmler izleyicinin karşısına çıktı. 'Uzak-Doğu'nun da içinde bulunduğu bölüm, 'Uygarlıklar Buluşması' adını taşıyor. Bu bölümde, kültürel farklılıklar, tarih, kentleşme, göç ve uzlaşı temalı filmler gösterildi. 5 uzun metrajlı filmin gösterimi ise, yönetmen veya oyuncularının katılımıyla gerçekleştirildi. Reha Erdem'in 'Korkuyorum Anne', Yüksel Aksu'nun 'Dondurmam Gaymak', Ulaş İnaç'ın 'Türev', Atıf Yılmaz'ın 'Selvi Boylum Al Yazmalım' ve Derviş Zaim'in 'Tabutta Rovasata' filmlerinin gösterime girdiği festivalde, Belediye Başkan Vekili Beşenk'in gelecek yıl için hedefi ise festivali uluslararası boyuta taşımak.

Festivalin finalinde ise, yıllardır Türk filmlerine ölümsüz müzikler kazandıran Cahit Berkay, Mardinliler'e film müziklerinden oluşan bir konser verdi. Yaptığı film müzikleriyle Türk sinema tarihinde kalıcı bir isim haline gelen Berkay, Mardin'e sesini ve ezgilerini taşıyarak, 'Mardin Film Festivali'ne bir de beste yaptı. Daha önce Mardin'i gelip görmediği için kendisini suçlu hissettiğini söyleyen Berkay, bu anlamda bütün Mardinliler'den özür dilediğini ifade etti.

Mardinli olduğu için Mardin haricinde sineması olmayan hiçbir yerde film festivali düzenlemeyi düşünmediğini belirten festivali organizatörü Kayhan Kırmızıgül, 4 ay önce festival için ilk çalışmalara başladıklarında sinema salonunda gösterilmek üzere tematik filmler seçtiklerini, ancak daha sonra bu programı sinema salonu ve gerekli ekipman olmadığı için değiştirmek zorunda kaldıklarını anlattı. Festivalde teknik açıdan çok sorunlar yaşadıklarını vurgulayan Kırmızıgül, "Biz ilk başta coğrafi konumları dolayısıyla çatışmanın eksik olmadığı Bosna, Filistin, İsrail, Bask bölgesi gibi yerlerde yapılmış filmlerden bir program hazırlamıştık. Yaklaşık 150 film vardı bu programda, ama salon kapanınca bunları göstermek mümkün olmadı. Çünkü, bu filmleri 35 mm olarak göstermek gerekiyordu. Biz de daha sonra yeni bir program hazırladık ve bu filmlerimizin DVD'lerini getirerek, bilgisayar üzerinden kendi oluşturduğumuz sinema salonlarımızda Mardinliler'in beğenisine sunduk" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler