YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'mardin Ramazan’da Sigarayı Bırakıyor Kampanyası' Devam Ediyor

Mardin Sağlık Müdürlüğü, Mardin Müftülüğü ve Yeşilay Mardin Şubesi tarafından düzenlenen 'Mardin Ramazan Ayında Sigarayı...

Mardin Sağlık Müdürlüğü, Mardin Müftülüğü ve Yeşilay Mardin Şubesi tarafından düzenlenen 'Mardin Ramazan Ayında Sigarayı Bırakıyor Kampanyası' kapsamında bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz, İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Mardin Müftüsü Ali Coşkun, Halk Sağlığı Müdürü Nureddin Özdener ve Mardin Yeşilay Derneği Lütfü Günlüoğlu ile gazeteciler katıldı. Vali Turhan Ayvaz, insan ve çevre sağlığını ciddi manada tehlikeye sokan sigaranın zararlarının hem maddi hem de manevi boyutunun olduğunu ifade ederek, "Sigara içen fertler sadece kendilerine değil, çevrelerine de büyük haksızlık etmektedirler. Daha ağzı anne sütünden başka bir şey bilmeyen minik yavrularının yanında sigara içenler, en büyük zulmü kendi evlatlarına yapmaktadırlar" dedi.

Sigaranın zararları konusunda toplantı yapmanın, bir araya gelmenin yetmediğini dile getiren Vali Ayvaz, "Toplumun her kademesinin hassasiyeti çok önemli ama bu konuda basın mensuplarının sorumluluğu herkesten fazla" şeklinde konuştu.

Mardin Sağlık Müdürü Mehmet Derviş ise, tütün ürünlerinin insanların ölümüne veya sakat kalmasına yol açtığının bilinmesine rağmen yasal olarak satılmasına izin verilen tek ticari ürün olduğunu söyledi. Sigaranın insan sağlığına ciddi derecede zarar verdiğini aktaran Derviş; sigaranın, akciğer, ağız, diş eti, dil, gırtlak, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek, prostat, rahim ağzı ve kan kanseri gibi birçok hastalık riskini artırdığını belirtti. Derviş, sigaranın akciğerde, hava yollarında kalıcı hasarlara, akciğerin savunma sistemlerinde zararlara neden olduğunu ve akciğere yönelik tedavilerde cevapsızlığa yol açtığını ifade etti. Derviş, sigara içen annelerin çocuklarında, ani bebek ölümü sendromunun da 2,5 kat daha sık görüldüğünü vurguladı.

Türkiye'de, 2012 verilerine göre, kişi başına günlük 4 adet sigara tüketildiğini kaydeden Derviş, "Bundan yola çıkarak Mardin'de günde 3 milyon adet sigara tüketildiğini tahmin ediyoruz. Bu da günde 150 bin pakete denk geliyor. Bir sigara paketinin ortalama 5 lira olduğu düşünülürse Mardin'de günlük 750 bin lira sigaraya harcanmaktadır. Yıllık ise 275 milyon lira civarında. Ortalama 300 yataklı bir devlet hastanesinin 35 milyon liraya mal olduğu düşünülecek olursa sağlığa verdiği zararlarının yanında sigaranın nasıl bir ekonomik kayıp oluşturduğu dikkatten kaçırılmamalıdır. Bu Ramazan ayında vatandaşlarımızın sigarasız bir dünya, sağlıklı bir yaşam ve gelecek için sigarayı hayatlarından sonsuza kadar çıkarmasını arzu ediyoruz" dedi.

Derviş, sigarayı bırakan ve bırakmak isteyen herkese, sağlık konusunda gereken desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da kampanya kapsamında hazırlanan afişlerin 15 gün boyunca Mardin caddelerinde yer alacağını belirtti. Sigarayı bırakmanın en önemli etkenlerinden birinin motivasyon olduğunu ifade eden Coşkun, "Ramazan ayı boyunca, vaaz ve hutbelerde sigaranın sağlığa zararları dile getirilerek cemaat aydınlatılacak. Bizler topluma rehberlik yapan insanlarız. Hutbelerimizde, vaazlarımızda sağlığın önemine değinerek bu konuda vatandaşlarımızın sigarayı bırakması için çağrıda bulunacağız. Sağlık olmazsa ibadet de olmaz. Sigara hastalıkların sebebidir. Sigara kanserin sebebidir. Sigarayı bırakmak zor ama imkansız değil. Önemli olan bu konuda kararlı olmak. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Bizler de bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı olacağız" şeklinde konuştu.

Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu ise sigara ve benzeri alışkanlıkların bırakılması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Günlüoğlu, herkesi kampanyaya katılmaya ve destek vermeye davet ettiklerini, her kurumun ve bireyin sigarayla mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

Sigarayla mücadele konusunda basına da büyük görevler düştüğünü dile getiren Günlüoğlu, "Mardin'de en az 150 bin sigara tiryakisinden söz ediliyorsa durumun vahameti ortadadır. Biz sigara konusunu çok önemsiyoruz çünkü sigarayı atlayarak, diğer bağımlılıklarla, zararlı alışkanlıklarla mücadele etmemiz mümkün değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda, bütün zararlı alışkanlıkların yanında sigaranın yerini aldığı görülüyor. Kumar oynayanlar, uyuşturucu kullananlar ve alkol kullananların neredeyse tamamı, aynı zamanda sigara da kullanıyor. Yani sigara hepsine yataklık yapıyor. Yanlış anlaşılmasın, 'Sigara içenler diğerlerini de yapıyor' anlamında söylemiyorum. Ancak diğer alışkanlıkları olan insanlar, aynı zamanda sigara da içiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantıda son olarak 'Mardin Ramazan’da Sigarayı Bırakıyor Kampanyası' kapsamında afişler asılacağı, kişisel broşürler dağıtılacağı, basın yayın araçları ve kişisel görüşmelerle sigaranın zararlarının anlatılacağı çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler