YURTHABER

Mardin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardin'de bağ bozumu heyecanı

Köy ve mezralarda vatandaşlar, topladıkları üzümlerle pekmez, pestil, bademli ve cevizli sucuk yapıyor

MARDİN(AA) - Mardin'de bağ bozumu yapan yöre halkı, topladıkları üzümlerden pekmez, pestil, bademli ve cevizli sucuk hazırlıyor.

Mardin'deki köy ve mezralarda iklim şartlarına göre ekim ayının sonuna kadar süren bağ bozumunda 7'den 70'e tüm aile fertlerinin katılımıyla üzüm toplanıyor.

Hasadı yapılan üzümler ezilerek, elde edilen şıra büyük kazanlarda kaynatılıyor. Vatandaşlar üzümden pekmezin yanı sıra geleneksel yöntemlerle pestil, bademli ve cevizli sucuk da yapıyor.

Mardin'in üzümü ile meşhur Mazıdağı ilçesinde de tatlı bir telaş yaşanıyor.

İlçenin kırsal Ulutaş Mahallesi'nde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan mezrone cinsi üzümler, imece usulü işlemlerden geçirilerek pekmeze dönüştürülüyor.

Büyük bakır kazanlarda yaklaşık 3 saat kaynatılarak hazırlanan pekmez, kilogramı yaklaşık 50 liradan satışa sunuluyor.

Hasada katılan 26 yaşındaki Ayşe Keren, her yıl bu dönemde köylerde bağ bozumu yapıldığı belirterek, mezrone üzümünden imece usulü pekmez hazırladıklarını kaydetti.

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Eyüp Aydın da ilçede üzümün verim ve kalitesini artırmak için çalışma yürüttüklerini, pekmez üretimini de desteklediklerini ifade etti.

Bağlarda olası hastalık ve zararlılara karşı mücadele çalışması yaptıklarını söyleyen Aydın, bağcılığı yaygınlaştırmak amacıyla da kurslar açtıklarını aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler