YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardin’de 'celadet Bedirhan Ve Kürt Dili Bayramı'nı Kutlama Paneli Düzenlendi

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Celadet Bedirhan ve Kürt Dili Bayramı'nı kutlama paneli düzenlendi.Artuklu Üniversitesi konferans salonunda...

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Celadet Bedirhan ve Kürt Dili Bayramı'nı kutlama paneli düzenlendi.

Artuklu Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen panele Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Kadri Yıldırırm, Irak Selahattin Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Muhammed Kakesor, Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi Mikail Bülbül, Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Adak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Kadri Yıldırırm, Kürt halkı için 15 Mayıs çok önemli bir gün olduğunu belirterek, Celadet Bedirhan öncülüğünde çıkarılan ve Latince yazılan ilk Kürtçe dergi olan "Hawar" 1932 yılının 15 Mayısı'nda yayın hayatına başladığını söyledi. Kürtlerin 2006 yılından bu yana 15 Mayıs gününü Kürt Dili Bayramı olarak kutladığını, bu günün öncesini ve sonrasını içine alacak şekilde yaklaşık bir hafta süren çeşitli dilsel ve kültürel etkinlikler düzenlediğini belirten Yıldırım, "Bu münasebetle hem onurları olan dillerine sahip çıkmakta hem de dillerinin standart bir gramer, imla ve terminolojiye kavuşmada öncülük yapan Celadet Bedirhan'ı rahmet ve minnetle anmaktadır. Bu büyük insan ve ekibi sayesindedir ki biz bugün Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı olarak 20 kişilik bir öğretim kadromuzla derslerimizi standart bir Kürtçe ile alıp veriyoruz, yüksek lisans tezlerimizi standart bir Kürtçe ile yazıyoruz ve tezlerini bu çerçevede hazırlayan çok sayıda adayımızı mezun etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"CELADET BEDİRHAN'IN 15 MAYIS VURGUSU"

Celadet, Havvar'm 15 Nisan 1941 tarihini taşıyan 27. sayısında Xwediye Havvare (Havvar'ın Sahibi) imzasıyla Kürtçe yazdığı bir makalesinde 15 Mayıs'a şöyle vurgu yaptığını belirten Yıldırım, "15 Mayıs 1932. Bu tarihte Kürtlerin feryat ve çığlıkları kalplerinden çıkarak yeni meydana getirdikleri Kürtçe bir derginin satır ve sayfalarına yansımıştır. Kürtler için 'Havyar' yeni bir çığlıktır, öğrenme ve öğretme çığlığıdır. Bu gün, Kürtlerin sosyal ve edebi yaşamlarında tarihi bir gündür. Kürtler bu günde diğer milletlerin alfabe etkisinden kurtulup bağımsız bir alfabenin sahibi oldular. Bu alfabe bir bayraktır; bağımsız edebi varlığımızın bayrağıdır. Evet, 1919 yılından beri hazırlamaya çalıştığım alfabeyi Havvar'ın 15 Mayıs tarihli sayısında yayımlamış bulunuyorum. Yavrum ayıptır, ya kendi dilinizi öğrenin ya da 'biz Kürt'üz' demeyin. Dilsiz bir Kürtlük size hiçbir saygınlık kazandırmaz, bu bizim için büyük bir utançtır. Kendi dilleriyle okuma yazmayı öğrenerek varlıklarının anahtarını ceplerine koyanları ve böylece kendilerini yabancıların etkisinden kurtaranları kutluyorum, ne mutlu onlara! Diğer dillerin alfabeleriyle okumu yazmayı bildikleri halde kendi dillerinin alfabesini henüz tanımayanlara da bin kez yazıklar olsun diyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra panelde söz alan Irak Selahattin Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Muhammed Kakesor, Irak Kürdistan eğitim tarihi ile ilgili katılımcılara çeşitli bilgiler aktardı. Panelde söz alan diğer konuşmacılar Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi Mikail Bülbül, Kürtçe'de Arap ve Latin alfabesinin kullanımı üzerine bazı tartışmalar, Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Abdurrahman Adak ise, Türkiye’de Kürtçe eğitim tarihi, konularında katılımcılara çeşitli örnekler sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler