YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardin'de Doktorlar 'Cerrahi Alan İnfeksiyonlarına Güncel Yaklaşımlar'ı Konuştu

Mardin'de düzenlenen 'Cerrahi Alan İnfeksyonlarına Güncel Yaklaşım' konulu konferans ilde görev yapan doktor ve sağlık...

Mardin'de Doktorlar 'Cerrahi Alan İnfeksiyonlarına Güncel Yaklaşımlar'ı Konuştu

Mardin'de düzenlenen 'Cerrahi Alan İnfeksyonlarına Güncel Yaklaşım' konulu konferans ilde görev yapan doktor ve sağlık çalışanlarını buluşturdu.
Fahreddin El Mardin’i toplantı salonunda düzenlenen konferansa, Dicle Üniversitesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Mustafa Çelen, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Celal Ayaz, İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Mardin devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Orak ve doktorlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yavuz Orak, Konferansın amacının özellikle hastanelerde büyük önem arz eden cerrahi müdahalelerde kullanılan yöntemlerin önemine dikkat çekti.

Orak, "Ameliyat sırasında oluşabilecek kontaminasyona bağlı mikrobiyal yükü konakçı savunmasını aşamayacak düzeye indirecek bir destek sağlamaktır. Cerrahi profilakside uygunsuz antibiyotik uygulamasının, ekonomik yük yanı sıra dirençli bakterilerin ortaya çıkıp yayılmasına ve süperinfeksiyonlara yol açtığı bilinmektedir." dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Çelen, cerrahi profilaksi hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Cerrahi profilaksi, cerrahi alan infeksiyonunu (CAİ) önlemek için, çok kısa süreli antibiyotik uygulanması olduğunu belirten Çelen, "Cerrahi profilakside amaç, dokuları steril hale getirmek değil, ameliyat sırasında oluşabilecek kontaminasyona bağlı mikrobiyal yükü konakçı savunmasını aşamayacak düzeye indirecek bir destek sağlamaktır. Profilaksi oral veya farengeal mukozanın açıldığı majör cerrahiler için önerilir. Tonsillektomi, adenoidektomi veya rinoplasti için önerilmemektedir. Cerrahi profilaksi, temiz-kontamine ve bazı özel durumlarda (protez, greft veya immünsupresyon) temiz cerrahi girişimlerde önerilir. Kontamine ve kirli cerrahi girişimlerde antibiyotik kullanımı tedavi amaçlıdır. Cerrahi profilakside uygulama zamanı kritik önem taşır.”dedi

Dicle Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Celal Ayaz ise 'Cerrahi Alan Enfeksiyon Önleminde Stratejik Yaklaşım' konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Programın sonunda Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, 1115 – 1197. Artukoğulları döneminin dünyaca ün yapmış tıp bilgini ve filozofu Fahreddin El Mardin’in tıp alanında yapmış olduğu çalışmaları anlattı. Konferans sonunda katılımcılara birer belge verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler