MARDİN (İHA) - Hakkari depremiyle çatlakların oluştuğu Mardin'in Yenişehir semtinde bulunan Kırgız Tepesi'nde, Bingöl depremi sonucu büyük yarıklar oluştu. Tepenin eteklerinde oturan vatandaşlar ise Bingöl'deki depremin ardından meydana gelebilecek toprak kayması nedeniyle tedirgin durumda.
Hakkari ve Bingöl'de meydana gelen depremlerin ardından Kırgız Tepesi'nde önceden oluşan çatlaklar, yer yer 2 metre genişliğinde ve metrelerce uzunluktaki oluklara dönüştü. Depremin etkisiyle meydana gelen toprak kayması sonucu oluşan yüksek basınç belediyeye ait ana şebeke su borularını çatlattı. Arızanın toprak kayması tehlikesi nedeniyle giderilememesi sonucu 30 bin nüfuslu Yenişehir semtinde sular kesildi. 3. derece deprem kuşağında bulunan Yenişehir'de oturan vatandaşlar, toprak kayması tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Belediye su arıza ekipleri, su borularında yapılan arıza giderme çalışmalarına heyelan tehlikesiyle ara verildiğini açıklarken, su ekip şefi Halil Can ise heyelanın, tepenin eteklerine hatalı inşa edilen binalar nedeniyle ve alınan harfiyat toprağı sonucu olduğunu söyledi. Mardin Mühendisler ve Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, imara kapalı olmasına rağmen imara açılan ve bu alanlara inşa edilen kaçak yapıların büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, "Kaçak yapılaşmaya göz yuman belediye, Kırgız Tepesi eteklerinde yapılan binaları imara açarak, büyük bir hata yapmıştır" dedi. Altındağ, olası 2. bir depremle oluşacak toprak kaymasının 30 bin nüfuslu Yenişehir'in büyük bir kısmını etkisi altına alacağını söyledi.
Vatandaşlar, imara kapalı alanda kaçak yapılaşmayla oluşan Kırgız Tepesi'ndeki toprak kaymasının, Hakkari depreminin etkisiyle büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, "Belediye ve Valiliği bu konuda bilgilendirerek, en kısa zamanda önlem alınmasını isteyeceğiz. Burada binlerce vatandaşın hayatı tehlike altındadır. En kısa zamanda bu binaların boşaltılması ve toprak kaymasını önlemek için tepenin önüne belirli yerlerde setlerin inşa edilmesi gerekiyor. Buradaki binaların hiçbirinin imar izni yok. Hepsi kaçak yapıldı, sonra imar izni verildi" dedi. Oturduğu ev toprak kayması tehlikesiyle karşı karşıya olan Hakan Sakıcı isimli vatandaş, yetkililerin duruma en kısa zamanda önlem alması gerektiğini söyledi. Sakıcı, "Hakkari'den sonra meydana elen Bingöl depremi ile bu tepedeki oluklar oluştu. Ama asıl toprak kayması, imara kapalı tepenin eteklerine kurulan binaların temelleri için kazılan topraklar ile başladı. Önlem alınmazsa, burada oluşacak toprak kayması ile binlerce insanın hayatı tehlike altına girmiş olur. Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz. Oturduğumuz binanın ihata duvarı bir metre geri geldi. Bu da Bingöl'deki depremden sonra oluştu" şeklinde konuştu.