HABER

Mardin'de sağlık 'sos' veriyor

MARDİN (İHA) - Mardin'de, altyapısı hazır olan 5 hastane ve 2 sağlık merkezinin doktor sıkıntısı nedeniyle açılmaması tepkilere neden oldu.

Mardin'in Dargeçit, Ömerli, Derik, Mazıdağı ve Savur ilçelerinde tamamlanan hastane binalarının ve il merkezindeki Kanser Tedavi ve Eğitim Merkezi ile Ağız Sağlığı ve Dış Ünitesi Merkezi'nin bütün tıbbi cihazları bulunmasına rağmen doktor sıkıntısı nedeniyle açılışlarının yapılmaması, vatandaşların tepkisine yol açtı. 5 ilçede atıl durumdaki hastane binalarının boş kalmasına tepki gösteren vatandaşlardan Halit Soyvural, Mardin'in her alanda 'üvey evlat' muamelesi gördüğünü öne sürerek, "Yatırımda olduğu gibi sağlık alanında da birçok sıkıntımız var. Her birinin nüfusu 30 bini geçen 5 ilçemizde hastanelerin kapalı durumda olması, bizleri çok üzüyor. Bu konuda hemen hemen her gün vatandaşlar olarak yetkili yerlere başvuruda bulunuyoruz. Ancak, bugüne kadar bir çözüm elde edemedik" dedi. Mardin'e 80 kilometre uzaklıktaki Dargeçit İlçesi'nde ikamet eden vatandaşlardan Mehmet Salih Uzun, "Yıllardır inşaatının bitirilmesini beklediğimiz hastane binamız nihayet tamamlandı. Ancak şimdi de doktor yok diye bir türlü açılışı yapılmadı. Çoğu hastamızı yollarda başka hastanelere naklederken kaybettik. Yıllardır üvey evlat muamelesi gördük. Gelen hükümetle bu muamelenin biteceğini düşünüyorduk; ama ne yazık ki aynı muamele devam ediyor. Bu konuda Mardinli vekillerimize sesleniyoruz: İçinde bulunduğumuz sorunlara ne zaman sıra gelecek? Bu gidişle hastanemizin açılışı yapılmadan çürüyecek" şeklinde tepkisini gösterdi.

Yetkililerin ilgisiz kalmasından şikayetçi olan Derikli Velit Çelik ismindeki vatandaş ise, siyasilere tepki göstererek, "40 bin nüfuslu ilçemizde 10 yılda zor bitirilen Devlet Hastanesi, altyapısı hazır olmasına, bütün tıbbi cihazları alınmasına rağmen bir türlü açılmıyor. İnsan sağlığı bu kadar ucuz mu? Biz feryat ediyoruz, yalvarıp yakarıyoruz; ama duyan yok" dedi. Şeyhmus Arslan ise, "Bu ilin milletvekilleri, dışarıda ihale ve bütçe işleriyle uğraşacağına, biraz da ilçelerindeki sağlık hizmetleriyle ilgilensin. Milletvekillerinden biraz da hizmet bekliyoruz" diye konuştu.

Bu arada, devlet hastanelerinin durumu için İHA muhabirinin görüştüğü Sağlık İl Müdürü Dr. Celal Abakay, kentin başlıca sorunlarının başında sağlığın geldiğini ifade ederek, 5 ilçede inşaatı bitirilmiş ve altyapısı döşenmiş hazır durumdaki 5 hastanenin boşta bekletildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'ndan açılışı yapılmayan hastanelere doktor ve personel ataması için başvuruda bulunduklarını kaydeden Dr. Abakay, "İlçelerimizde hizmete açılmayı bekleyen hastanelerin her birinin 250 bin YTL'lik ödenekle altyapılarını hazırladık; ama ne yazık ki doktor olmadığı için vatandaşın hizmetine veremiyoruz. Atıl durumda bekleyen hastaneler, büyük bir sorun teşkil ediyor. Doktor sıkıntısı gün geçtikçe artıyor. Zorunlu hizmet yasası kapsamında birçok doktor ve pratisyen ilimize atanmıştır. Fakat bunların birçoğu gelmedi. Bunların gelmesi için Valiliğimizle birlikte çalışmalar yürütüyoruz" şeklinde konuştu. Midyat İlçesi'nde 200 yataklı bir hastanenin yapılması için arsa arayışlarının devam ettiğini belirten Dr. Abakay, Kızıltepe İlçesi'nde ise yine 200 yataklı bir hastanenin inşa edilmesi işinin ihale aşamasına geldiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler