YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mardin'de Topraksız Sera Uygulaması

Topraksız sera uygulaması Mardin'in Nusaybin ilçesinde denendi.

Topraksız sera uygulaması Mardin'in Nusaybin ilçesinde denendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Projesi yüzde 50 hibe programıyla yapılan serada beklenenden daha çok başarı elde edildiği bildirildi.

Nusaybin-e bağlı Nergizli köyünde 10 dönüm üzerine kurulan topraksız seranın ilk hasadı elde edildi. Tamamı otomasyon sisteme bağlı seranın Akdeniz Bölgesi'nde yapılan seralardan örnek alınarak yapıldığı kaydedildi.

AA muhabirine sera hakkında bilgi veren Sera Yöneticisi Engin Gök, topraksız seracılığı araştırarak bölgemizde de yapılabilmesini düşünerek yola çıktıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-nın hibe desteğiyle daha da cesaretlendiklerini kaydeden Gök, ilk olarak domatesle işe başladıklarını belirtti. Şu anda teknik olarak işle ilgilendiklerini ve herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını, en büyük sorunun ise pazar alanı olduğunu ifade eden Gök şöyle konuştu:

"Yaptığımız topraksız sera ile bölgemizde ilk defa topraksız tarıma geçilmiş ve başarılmıştır. Bu sistemin Antalya ve Adana-da uygulandığını biliyorduk. Bölgemizde de seracılık için uygun olacağını düşündük ve projemizi hazırladık. En büyük avantajı hastalık konusunda daha iyi müdahale edebilmektir. Topraklı tarımda hastalık bir bitkiye geçtiğinde toprak yoluyla çok rahatlıkla tüm tarlaya bulaşıyor.

Topraksız serada ise hastalığa bulaşan fideyi söküp atarak bu sorunu tamamen ortadan kaldırabiliyoruz. Hem verim hem de lezzet konusunda topraklı seradan çok fazla iyi bir durumdayız. Yaptığımız tahminlere göre verim konusunda topraklı tarımın dört katı daha verim elde edeceğiz. Sezon boyunca dönümden 25 - 30 ton domates elde etmeyi hedefliyoruz. Lezzet konusunda da daha iyi lezzet aldığımızı görüyoruz."

Seradaki tüm sistemin otomasyona bağlı olduğunu kaydeden Gök, gübre, su, ısı başta olmak üzere tüm işlerin gün ve saate göre değiştiğini, bunu da takip ettiklerini aktardı.

Sera yöneticisi Cengiz Gök ise hasattan elde ettikleri domatesleri Nusaybin başta olmak üzere Mardin, Batman, Diyarbakır ve Mersin-e gönderdiklerini söyledi. Gök, "Seramızda sürekli 5, hasat zamanında da en az 10 kişi istihdam ediliyor. Pazar anlamında da yakın çevrede büyük sorun yaşıyoruz. Ayrıca bölgede topraksız seranın yeni olması nedeniyle tüm malzemelerimizi Akdeniz Bölgesi'nden almak zorunda kalıyoruz. Bu anlamda yaşadığımız sorun dışında her şey yolunda gidiyor."

Muhabir: Arif Altunkaynak

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler