MAGAZİN

Marka olacaklar

Milyonları ekranlara kilitleyen popüler diziler, patent ve marka başvurusu için adeta kuyruğa girdi.

Başvurusu yapılan aletler arasında 'ölçme aletleri, gözlükler, lensler, kuyumculuk eşyaları, sinek ve haşerat kovucuları da var.
Popüler diziler marka ve patent başvurusu için Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) kapısına yığıldı. Bazı diziler, markasını tescil ettirirken bazılarının başvurularının değerlendirmesi halen devam ediyor. Başvurularında ise evlere şenlik mesleklerin bulunması dikkat çekti. TPE'ye yapılan dizilerin patent ve marka başvurularında, sinek ve haşerat kovucu aletlerden, yangın söndürme cihazlarına kadar bir çok eşya bulunuyor. Patent ve marka tescili için başvuruda bulunan diziler arasında, Muhteşem Yüzyıl, Hayat Devam Ediyor, Yalan Dünya, Seksenler, Kuzey-Güney ve Suskunlar gibi diziler yer aldı.

Can Bonomo da marka olacak

Popüler diziler için kuruma verilen dilekçelerde ise patent ve marka başvurusu yapılan yüzlerce alet bulunuyor. Örneğin Muhteşem Yüzyıl için verilen dilekçede marka başvurusu yapılan aletler arasında 'ölçme aletleri, gözlükler, lensler, kuyumculuk eşyaları, sinek ve haşerat kovucuları' yer aldı. Sevilen dizi Yalan Dünya için ise basılı evraklar, takvim, poster, kırtasiye malzemeleri için patent başvurusu yapıldı. Popüler dizilerin dışında, bazı ünlü sanatçılar da isimlerini markaya dönüştürmek için kuruma başvuruda bulundu. Bu sanatçılar arasında

Eurovision temsilcisi Can Bonomo ve yurt dışında hayatını kaybeden Ahmet Kaya yer aldı. Ahmet Kaya için, kağıt, karton, eğitim ürünleri için marka başvurusu yapılırken, Can Bonomo için de eğitim, spor ürünleri için yapıldı.

Mucit vatandaştan yumurta pişiren buzdolabı

Ünlü dizilerin yanı sıra mucit vatandaşlardan da ilginç patent başvuru talepleri geldi. Bu talepler arasında, Hülya Yuva isimli vatandaşın yaptığı yumurta pişiren buzdolabı, Şükrü Bertan'ın fincanda pişen türk kahvesi, Fatih Demir'in tırnak boyama makinesi, İlhami Aran'ın 'simitmatik' cihazı da bulunuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin 120 bine yakın marka başvurusuyla Avrupa'da birinci sırada olduğunu belirterek, "Ama aynı şekilde markalaşmayı da başarmamız gerekiyor. Bize pazardaki marka lazım, dolaptaki değil. Bizde markayı alıp dolaba kilitleme mantığı var" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler