Gaziantep'ten yapılan marka ve patent başvurusunun son 9 yılda 4 kat artarak 2012 sonunda 2 bin 949'a ulaştığı bildirildi.
Gaziantep Sanayi Odası'ndan (GSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, sanayicinin daha çok katma değer yaratarak uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılması amacıyla başlatılan "Marka Şehir Gaziantep" projesi olumlu sonuçlar vermeye başladı.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre, kentte 2003'de 774 olan marka ve patent başvurusu, yaklaşık 4 kat artarak 2012 sonunda 2 bin 949'a ulaştı. Böylece Gaziantep 2012 sonu itibarıyla marka başvurusunda bir önceki yıla göre iki basamak yükselerek Türkiye genelinde 5, patent başvurusunda da 13. sırada yer aldı.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, kentte entegre bir markalaşma sürecini başlatmayı ve markalaşma bilincini yerleştirmeyi amaçladıklarını, bu yönde planlı bir gelişim sürecini hayata geçirdiklerini aktardı.
Proje kapsamında eş zamanlı eğitim, bilgilendirme, bilinçlendirme, danışmanlık faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Şehrimizi Türkiye'nin marka şehri yapan özellikler, markalaşma faaliyetlerinin en önemli itici gücü oldu. Değişime açık girişimci ruhu, sürekli gelişme gösteren sanayi potansiyeli, sektörel zenginliği ve şehirde markalaşma yönünde oluşan ortak irade, kentin markalaşma sürecinin en büyük avantajı olarak değerlendiriyoruz. Bugünü değil yarını düşünen bir anlayışın ürünü olan projemiz 'şehir pazarlaması' anlamında da Türkiye'de ilk ve tek örnektir."
Konukoğlu, projenin dünya çapında ses getirdiğini, Dünya Odalar Birliği'nin Güney Afrika'da yapılan toplantısında birincilik ödülünü kazandığını belirtti.
-Marka oluşturma hedefi-
Dünya ile rekabet etmenin yolunun fark yaratmak ve katma değer üretmekten geçtiğini, bunun için de güçlü markalar oluşturulması gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, markalaşmaya verdikleri önem sayesinde kentin büyümesinin, ihracat ve istihdam artışının hızlı bir ivmeyle sürdüğünü belirtti. Geçen yıl yüzde 19,3 oranında artışla 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti:
"Bu yıl ocak-mart döneminde de ihracatımız yüzde 10,5 artışla 1 milyar 507 milyon 373 bin dolara yükseldi. Türkiye'de en fazla ihracat yapan altıncı il konumundayız. 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Hedeflerimize ulaşmada en büyük avantajlarımızdan birisi güçlü ulusal ve uluslararası markalar yaratmak olacaktır. Bu nedenle 2023'de en az 20 ulusal ve uluslararası marka oluşturmayı hedefliyoruz."
Muhabir: Orhan Çiçek / Ömer Fansa
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz