Markette indirimli ayıcıklı şekerler gördünüz. Düşünün! Ayıcıklı şekerlere ihtiyacınız var mı? Muhtemelen yok. Fakat düşük fiyatlı ürünleri gördüğünüzde hemen satın alma duygusu harekete geçer. Bu marketlerin uyguladığı, beyni harcama yönünde dürten psikolojik bir stratejidir. Burada psikolojik bir uygulamayla “ucuz ürünler” sizi harcamaya yöneltiyor.
Alışveriş listemizde genellikle süt, yumurta, peynir ve yoğurt gibi ürünler bulunur. Süt ürünleri girişten oldukça uzak mesafeye yerleştirilir. Bu bölüme geçerken birçok cazip ürünle karşılaşırız ve sepete atarız. Bu stratejiyle, popüler ürünler ve markalar orta bölümlere yerleştirilir, böylece müşteriler gereksiz ürünleri görmek zorunda kalırlar, bu bölümlerden geçerek istedikleri ürünlere ulaşırlar. Diğer bir deyişle, marketler temel gıdalara gidiş yönünü bilerek zorlaştırırlar. Ürünlerini cazip hale getirmek için her şeyi yaparlar. Eğer süt veya yumurta için markete gittiyseniz sepet veya market arabası almayın. Elinizde taşıyın, böylece taşıyamayacağınız için gereksiz ürünleri almazsınız.
Mağazaların uyguladığı taktiklerden biri fiyatları daha cazip göstermektir. Örneğin; 29,99 veya 9,90 fiyatlı bir ürün gördüğümüzde, beynimiz yuvarlak sayının altındaki fiyatları görüyor. Beynimiz soldan sağa okumak için eğitilmiştir. Soldaki rakamı algılıyoruz. Sağdaki rakamı artık dikkate almıyoruz. Bu da satın almadaki kararlılığımızı etkiliyor. Böylece, 99 veya 98 ile biten fiyat etiketleri gördüğünüzde gerçekten fiyatın size uygun olup olmadığını düşünün.
Eğer paranızın cebinizde kalmasını istiyorsanız alt raflara bakın. Birçok market en pahalı ürünleri göz hizasındaki raflara yerleştirir. Alt raflara düşük fiyatlı ve tanınmamış ürünler yer alır. Bununla birlikte çocuklara yönelik, parlak ve renkli kutuları olan şekerlemeler, tahıl ürünleri çocukların dikkatini çekmek için alt raflara yerleştirilir. Bu hileyle baş etmek için , üst ve alt raflar dahil her yere iyice bakın. Bu stratejinin farkında olarak alışveriş yaptığınızda, kimsenin etkisi altında kalmayacaksınız.
Her ne kadar müziğin etkisi daha az gibi görülse de yapılan araştırmalar, müziğin müşterileri etkileyerek daha fazla para harcattığını ileri sürmüştür. Araştırmalara göre; Marketlerdeki tempolu müziğin, bazı durumlarda yavaş müziğe göre günlük satış hacmini artırdığı yönündedir. Müziğin satın alma davranışı üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
İfşa Ediyoruz: Restoran Menülerinin Daha Çekici Olmasını Sağlayan 5 Psikolojik Numara