YEMEK

Marketteki Pet Şişelerin Altında Bu Semboller Varsa Sakın Almayın!

Gün içinde tüketmek zorunda kaldığımız gıda ürünlerinin hemen hepsi önümüze çeşitli ambalajların içinde geliyor. Bu ambalajların özelliklerini ve sağlık açısından taşıdıkları riskleri altlarındaki kısaltmalara bakarak anlamak mümkün.

Marketteki Pet Şişelerin Altında Bu Semboller Varsa Sakın Almayın!

PET Veya PETE

Hafif, esnek ve dayanıklı yapısı nedeniyle dünyada en çok kullanılan şişeleme materyalidir. Bu denli yaygın bir materyal olan PET doğal olarak gencinden yaşlısına kadar her gün milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. O halde söz konusu pet olunca nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir bakalım. PET, yüksek sıcaklık ve asit gibi olumsuzluklara maruz kaldığında içindeki gıda maddesine BISFENOL-A (BPA) ve Dioksin gibi kansere neden olduğu bilinen kimyasallar geçirir. Bunun yanı sıra Gıda Standartları Enstitüsü’nün Nisan 2010’daki raporuna göre, PET şişelerin birden fazla kullanımı endokrin bozukluklarına yol açabiliyor. PET şişedeki bir gıda maddesini alırken şişeleme tarihine dikkat etmeniz iyi olur.

HDP Veya HDPE

Yüksek yoğunluklu politen anlamına gelen HDP’nin gıda sanayisinde kullanımı güvenli kabul ediliyor. Saklama kabı, oyuncak, pipet, market poşeti gibi pek çok üründe karşımıza çıkan bu plastik türü, sıcağa dayanıklı yapısıyla mikrodalga fırın kullanımına da uygun. Eğer aldığınız ürünün ambalajının altında HDP/HDPE kısaltmasını görürseniz güvenle kullanabilirsiniz.

PVC/3V

PVC, polivinilklorür maddesinin kısaltmasıdır. Bu malzeme, bebek emziklerinden köpek oyuncaklarına kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Endokrin bozukluklarına sebep olduğunun anlaşılmasıyla ABD’de üretimi ve kullanılması yasaklanan PVC, 2015 yılında Avrupa Birliği tarafından da kara listeye alındı. Anne karnındaki bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyen bu ürünle ambalajlanmış bir şey gördüğünüzde arkanıza bakmadan kaçın!

LDPE

Düşük yoğunluklu polietilen anlamına gelen LDPE, ağırlıklı olarak dondurulmuş gıdaların kaplarında kullanılıyor. Şu anda bilinen bir zararı olmasa da bu maddeyi yüksek sıcaklıklara maruz bırakmamak gerekiyor. Derin dondurucularınızda ve buzdolabınızda saklama kabı olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

PP ,

Polipropilen maddesinin kısaltmasıdır. Beyaz renkte ve yarı saydam olan PP genelde yoğurt ve reçel kaplarının yapımında kullanılır. Sert, hafif ve sıcağa karşı dayanıklı olan PP’nin insan ve doğa üzerinde bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak, bazı PP ürünlerinde mikrodalga kullanımına uygundur, ibaresi yer alsa da ocakta, fırında ve mikrodalgada kolayca eridiği gözlenmiştir. Demek ki o kadar da yüksek sıcaklıklara dayanıklı değil.

PS

Polistiren anlamına gelen PS genelde tek kullanımlık araç gereçlerin imalatında tercih ediliyor. Ancak bilgisayar parçalarından mutfak eşyalarına kadar kullanıldığı durumlar da mevcut. Üretimi esnasında açığa çıkan etilbenzin isimli kimyasalın yiyecek maddelerine sızma riski nedeniyle mutfak ve gıda ürünlerinde kullanılmaması tavsiye ediliyor. Etilbenzin kimyasalının insanlara zararı konusunda bir uzlaşma olmasa da özellikle evcil hayvanlara zarar verdiği biliniyor. Evcil hayvanların akciğer, böbrek ve üreme organlarına verdiği zararlar nedeniyle hayvanseverlerin uzak durması gereken maddelerin başında geliyor desek yeridir. Isıtıldığında yiyeceklere kansorejen madde bulaştırma riski olan bu plastiğin uzun süreli kullanımından sakınmakta yarar var.

Biyoplastikler

Nişasta gibi bitkisel ham maddelerden elde edilen biyoplastikler insan sağlığı için herhangi bir zarar taşımıyor. Yaygınlaşması için de çeşitli çalışmalar yapılan biyoplastikler gelecekte hayatımızda daha fazla yer alacak. Siz de, kullandığınız markalardan biyoplastikten yapılma ambalajlar talep ederek bu sürece katkıda bulunabilirsiniz.

Polikarbonatlar

İşlenmesi ve şekil vermesi kolay olduğu için ambalaj sanayisinde sıkça kullanılan polikarbonatlar en çok bebek ürünleri kategorisinde karşımıza çıkıyor. Başta biberon olmak üzere pek çok bebek ürününde kullanılan polikarbonatlar içerdikleri “Bisfenol A” maddesinin hormon bozucu etkisi nedeniyle 2015 yılında AB tarafından yasaklandı. Polikarbonat bulunduran bebek ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız.

En Çok Aranan Haberler