YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Marmara Birlik Üreticiyi Üzdü

Marmarabirlik, 2012-13 kampanya dönemi sofralık zeytin alım fiyatlarını belirledi. Kiloda 190 tane gelen zeytine 6...

Marmara Birlik Üreticiyi Üzdü

Marmarabirlik, 2012-13 kampanya dönemi sofralık zeytin alım fiyatlarını belirledi. Kiloda 190 tane gelen zeytine 6 lira ödeyecek olan Marmarabirlik, 200 taneye 5.60 lira, 300 taneye 3.00 lira 410 taneye de 1.80 lira ödeyecek. Yağlık zeytin ise 90 kuruş oldu.

Marmarabirlik’in açıkladığı fiyatlara üretecinin tepkisi büyük oldu. İri zeytinin fiyatının biraz daha düşük tutularak, bu farkın küçük zeytin alımı için belirlenmesini isteyen Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner,” Üreticinin beklentisi 410 tane fiyatı 2,25 olması yönündeydi” dedi.

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ise kooperatif bölgelerinden gelen rekolte beyanının 60 bin ton civarında olduğunu belirterek, “Toplam yaklaşık 48 bin ton zeytin alacağız. İri kalibreli ürünün de yüzde 75’ini almayı hedefliyoruz“ dedi.

Güney Marmara’da yer alan kooperatif bölgelerinde üretilen sofralık zeytinin nefasetinden ötürü oluşan fiyat farklılığına dikkat çeken Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, “Açıkladığımız fiyatlardan üreticilerimizin memnun kalacaklarını ümit ediyoruz. Kooperatif bölgelerimizde özel sektör temsilcilerinin alım yaptığı fiyatlar sunidir. Üreticilerimizin, tüccarın verdiği fiyata bakarak değerlendirme yapmamaları gerekir. Özel sektör temsilcileri, istediği gibi ürün alıp piyasadan çekilir. Oysa Marmarabirlik ortak üreticilerimizin beyan ettikleri ürününün neredeyse tamamına yakınını almaktadır. Kooperatiflerimizden gelen beyanlara göre rekolte tahmini 60 bin ton civarındadır. Alım politikası ve fiyatlarımızı da, ülke genelindeki üretimin iri, orta ve ince kalibre dağılımına göre belirledik” diye konuştu.

“GELECEK YILLARDA YÜKSEK BEKLENTİ OLUŞMASIN”

Marmarabirlik’in geçen yıldan yüksek miktarda küçük taneli zeytin stoğunun bulunduğunu hatırlatan Asa, “Popülist davranmadan, ortaklarımızı ve kooperatifleri mağdur etmeden, Marmarabirlik’i de zarar ettirmeden ortak bir yol bularak belirlediğimiz fiyatlarda, tüketici ayağı da hesaba katılmıştır. Alınacak ürünün sofraya kaç liraya ineceği de önemlidir. Ayrıca bu kampanya dönemi çok farklıdır. İri taneli ürün ihtiyacı nedeniyle verilen bu fiyatların, üreticimizde gelecek yıllara ilişkin yüksek beklenti oluşturmaması gerekmektedir” dedi.

Belirlenen fiyatlardan üreticimizin memnun olacağını ümit ettiklerini söyleyen Asa, “Belirlediğimiz fiyatlarla üreticimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Bundan sonra görev üreticimizindir. Aynı zamanda üreticilerimizin Marmarabirlik’in gübre, zirai ilaç ve nakdi yardımlarından faydalanabileceklerini de unutmamaları gerekir. Üretici birliğine ne kadar sahip çıkarsa, Marmarabirlik de ortaklarını o derece korur” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ

Açıklanan fiyatların üreticiyi memnun etmediğini söyleyen Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, “Üst barem için açıklanan fiyat memnun edici, ancak alt fiyatta tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Geçen yıl 2,10 liradan alınan zeytin bu yıl 1,80 lira. Üst fiyat biraz düşürülerek alt fiyata bu fark ilave edilebilirdi” dedi.

Mudanyalı üreticinin 16 bin ton civarında rekolte beyanında bulunduğuna dikkat çeken Döner, “Bu zeytinin en fazla 2 bin 500 tonu iri zeytin, 6 bin tonu orta kalite, 7 bin 500 tonu ise küçük zeytin. En iri zeytine 6 lira ödemek yerine bu fiyat 5.75 liraya düşürülüp küçük zeytin 2,5 lira veya üzerinden alınabilirdi. Üreticinin beklentisi bu yöndeydi” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler