HABER

Marmara Denizi'ndeki canlıların nesli tehlikede

Marmara Denizi'ndeki canlıların nesli tehlikede

Ege ve Karadeniz arasında "Biyolojik koridor" özelliği taşıyan Marmara Denizi'nde, kirlenme parametresi olarak en sık kullanılan bulanıklık oranlarının son 3 yılda yüzde 80 oranında artarken, nesli azalan türlerin 50'nin üzerinde olduğu bildirildi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfında (TÜDAV) görevli Yrd. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, bir iç deniz olan Marmara Denizi'nin, Ege ve Karadeniz arasında yer alan bir geçit olduğunu söyledi.

Ege ve Karadeniz arasında bir "Biyolojik koridor" özelliği de gösteren Marmara Denizi'nin, bu iki farklı nitelikteki su kütlesini birbirinden ayırırken, aralarındaki tür geçişini de düzenlediğini ifade eden Topaloğlu, Marmara'nın her iki denizle de tam bir etkileşim içinde olduğunu kaydetti.

Topaloğlu, Marmara Denizi'nin son yıllarda giderek kirlendiğini, bu kirliğin de evsel, endüstriyel ve gemi kökenli olduğunu belirterek, "Marmara Denizi, adeta açık bir kanalizasyona dönüşmüştür. Çünkü, arıtma yapılmamaktadır. Marmara kıyılarında Türkiye'nin önemli endüstri tesisleri yer almaktadır. Bir diğer önemli kirlilik kaynağı ise Tuna gibi büyük nehirler aracılığıyla Karadeniz'den gelen kirliliktir" dedi.

Topaloğlu, şunları söyledi: "Marmara Denizi'nde nesli azalan türler 50'nin üzerindedir. Örneğin karides, yengeç, pina, sünger gibi birçok deniz canlısının nesli azalmaktadır. Bu azalmada kirlilikle birlikte aşırı, bilinçsiz ve yasa dışı avcılık da rol oynamaktadır. Kirlenme parametresi olarak en sıklıkla kullanılan bulanıklık son 3
yılda yüzde 80 oranında artmıştır. Plankton patlamaları çoğalmaktadır. Özellikle yazın Yassıada ve Büyükada yakınlarında oksijen azalmasına bağlı toplu ölümler
meydana gelmektedir. Bu ekolojik dengenin gittikçe bozulduğunu göstermektedir."

Marmara Denizi'nin korunabilmesi için mutlaka "Marmara Denizi Makro Yönetim Planı"nın uygulamaya konulması gerektiğini anlatan Topaloğlu, Karadeniz ve Ege
göz ardı edilmeden bütünsel ekolojik boyutlarıyla düzenli ve sürekli bir araştırma ve izleme programı oluşturulmasının önemine işaret etti.

AA

En Çok Aranan Haberler