İSTANBUL (İHA) - Marmara Denizi'nde 2.5 metre uzunluğunda bir Bozcamgöz köpekbalığı yakalandı. Bazı vatandaşlar köpekbalığına dokunmaya bile çekinirken, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisi Hakan Kabasakal, hiçbir ticari değeri olmayan Bozcamgöz balığının avlanmasını eleştirdi.
Bozcamgöz, Erenköy'deki Okyanus balıkçı tezgahında sergilendi. Önceki gece Marmara Denizi açıklarında avlanan balıkçıların ağlarına takılan Bozcamgöz köpekbalığının 2.5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 100 kilogram ağırlığında olduğu belirlendi. Bazı vatandaşlar köpekbalığına dokunmaya bile çekinirken, özellikle çocuklar Bozcamgöz köpekbalığına büyük ilgi gösterdi.
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisi Hakan Kabasakal, "Ülkemizde 33 tür köpek balığı yaşıyor. Yakalanan bu Bozcamgöz köpekbalığı yüzyıllardır sularımızda yaşıyor. Karadeniz'de bile yakın geçmişte gözüküyordu. Derin sularda yaşadığı için insanlara hiçbir zaman karşılaşmaz ve bu nedenle hiçbir zararı yoktur. Eti yenmez çünkü ishal yapar. Fakat, hiçbir ticari değeri olmadığı halde balıkçılar avlanmaya devam ediyor. Denizlere saygılı balıkçıların böyle bir balık yakaladığında hemen bırakması gerekir.
Birkaç yıla kadar neslinden devamından umudumuz kalmayacak. Az sayıda yavru doğurduğu için dünyada 'Kırmızı listede' olan bir balık türüdür. Dünyanın hiçbir yerinde avlanmasına izin verilmez. Ancak, ülkemizde yasaklama olmadığı için çok ciddi zarar görüyor. Bu birey de yavru sayılabilecek bir hayvan. Çünkü Bozcamgözler 3 metreden sonra olgunlaşır" dedi.
Okyanus Balıkçılık sahibi Savaş Çam, "Avlanan arkadaşlar fark ettiklerinde Bozcamgöz ölmüştü. Hepimiz bu balığın yakalandığı anda denize bırakılması gerektiğini biliyoruz. Hayatını balıkçılıktan kazananların nesli tehlike altındaki türlere saygılı olması gerekiyor. Uzun süre bir yetkilinin alması için tezgahta beklettim. Üzgünüm, kimse ilgilenmediği için atılıp gidecek" şeklinde konuştu.