HABER

Marmara'da canlı faylar bulunması

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Küçükçekmece, Adalar ve Tuzla kıyılarında tespit edilen, ana faydan ayrılarak karaya uzanan fayların, büyük fay kırıldığında harekete geçerek bulundukları yerlerde daha fazla zarara sebep olabileceklerini belirterek, "Denize yakın düz alanlarda tsunami dalgaları içerilere kadar girebilir" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Görür, önceki araştırmalarda, kuzey kıta sahanlığında karaya doğru gelen kırıklar olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Görür, "Silivri'den Tuzla'ya kadar bölgede kıta sahanlığını haritaladık. Kıta sahanlığında deprem üretebilecek nitelikte fay yok. Küçükçekmece açıkları, Adalar ve Tuzla burnunda canlı fay hattı tespit ettik. Bunlar kendi başlarına bir deprem oluşturamazlar, büyük fay kırıldığında bunlar harekete geçebilir ve bulundukları yerlerde daha fazla zarara sebep olabilir. Tuzla, Kartal, Pendik ve Maltepe hattı üzerinde geçtiğimiz yıllarda 2 deprem meydana gelmişti. Bu depremler olunca biz bu bölgelerden etkilendik; fakat imkan olmadığı için inceleme yapamamıştık. Sonunda yaptığımız incelemelerde, kıta sahanlığının kıta yamacına yakın yerlerde canlı fay hattı fark ettik. Bunlara dikkat etmek gerekir. Olası depremde bu canlı faylar zararı artırabilir. Adaların güneyindeki 65 kilometrelik fay kırılırsa en fazla 7, Tekirdağ-Adalar arasındaki 110 kilometrelik fay kırılırsa 7'nin üzerinde bir depremden söz edilebilir" dedi.

Görür, tsunami söylentileriyle ilgili olarak ise, "Adaların güneyindeki fay deprem oluşturursa, buralarda deniz altı heyelanı olma olasılığı var. 1999 depreminde olduğu gibi belirli boyutlarla dalgalar olabilir, tsunami oluşabilir. Denize yakın düz alanlarda tsunami dalgaları içerilere kadar girebilir. Adalar-Tuzla burnu arasındaki bölgede kıta yamacında önemli ölçüde bir denizaltı heyelanı ve Marmara'nın diğer yamaçlarında görülmeyecek bir heyelan olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler