Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde, söylenenlerin aksine bir tsunami tehlikesi olduğunu öne sürerek, "Tsunami dalgaları Eminönü sahilindeki tüm gemileri alıp Yeni Camii avlusuna kadar atabilir" dedi.
İHA'nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ersoy, tsunamilerin sadece okyanuslarda değil, iç denizlerde de meydana gelebileceğini söyledi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dünyada tsunami tehlikesi olan ikinci denizin Akdeniz olduğunu ifade ederek, "Son 2500 yılda Türkiye'de 100 tsunami felaketi yaşandı. Bunun 30'u ise Marmara'da meydana geldi. Son tsunami 1894 yılındaki depremde meydana gelmiş. Deprem sonrası oluşan tsunami dalgaları Ambarlı, Avcılar'dan Kartal'a kadar 50 metre çekilmiş. O dönemde bütün Osmanlı donanması kaybolmuş. Marmara'da 3 büyük bin metreyi aşan çukur var. Bu çukurlardaki çamurlar, orta büyüklükteki bir depremde heyelan oluşmasına neden olur. Buradaki dalgalanmalar nedeniyle de tsunami meydana gelebilir" dedi.
İstanbul'daki tarihsel depremlerde, oluşan tsunaminin 2-3 kilometre içeri girerek surları aştığına dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, yarım metre yükseklikteki tsunami dalgasının bile insanları öldürebileceğini, sel suyu gibi ağdalı suyun önünde durmanın mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara kıyılarının tsunami açısından tehlike oluşturduğunu kaydederek, bunun için bir risk haritasının çıkarılması gerektiğini belirtti. Söylenenlerin aksine, Marmara kıyılarında gerçek anlamda bir tsunami tehlikesinin var olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ersoy, "İstanbul'da meydana gelecek 6.5 şiddetindeki bir depremde Marmara içindeki çukurlar hareketlenmeye başlar ve 3 metreyi aşan dalgalar olabilir" diye konuştu.
Akdeniz için erken uyarı sistemi alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ersoy, Marmara'da oluşacak bir tsunamide beklenmedik, şaşırtmaca etkilerin de oluşabileceğini öne sürdü. Tsunami dalgalarının Sarayburnu'na çarpıp, Eminönü'ne dönebileceğini söyleyen Ersoy, "Tsunami dalgaları Eminönü İskelesi'ndeki tüm gemileri alıp Yeni Camii avlusuna bırakabilir. Hatta dalgalar Haliç'e sokulursa, Eyüp'e kadar devam edebilir. Biz bu şaşırtmacaları, Endonezya'da gördük. 'Ben Eyüp'te oturuyorum, Haliç'te oturuyorum. Tsunamiden etkilenmem' diye bir şey yok. Tsunami dalgaları dönüp yolunu sapıtabilir" açıklamasında bulundu.
Muhtemel bir deprem sonrasında kıyılarda oturan kişilerin resmi açıklama yapılıncaya kadar kıyılara yaklaşmaması gerektiğini hatırlatan Ersoy, depremden 2 saat sonra bile tsunaminin meydana gelebileceğine dikkat çekti.
İHA