İSTANBUL (İHA) - Yapımı Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Marmaray Projesi-Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi Kısmı'na ilişkin 941 milyon dolar tutarındaki Dış Kredi Anlaşması, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle imzalandı.
Sirkeci Tren İstasyonu'nda gerçekleştirilen imza törenine, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Japonya Büyükelçisi Tomoyuki Abe ve Japon Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Bankası (JBIC) Başkan Yardımcısı Yoshıkıko Monto katıldı.
Törende konuşan Topbaş, "İstanbul için büyük bir kazanım. Diğer raylı sistemin çalışmaları devam ediyor. Biz bu raylı sistemle, deniz ulaşımını lastik tekerlekli ulaşıma entegre ederek, İstanbul'un ulaşım sonunu çözmek istiyoruz" derken, Vali Güler, "Ulaşım konseptini insan taşıyan trafiğe yönlendiren bir proje. Eskilerin bir lafı vardır, 'Deniz bitti' der. Deniz şimdi başlıyor. İstanbul'da taşıt sayısı artıyor. Marmaray bunu tersine çevirecek bir proje. Bürokratik sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Bakan Yıldırım da, "İstanbul 100 yıllık bir gecikmeyle toplu taşımacılığın farkına varmıştır. Toplu taşımanın bel kemiğini oluşturacak bu proje ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bağlantılı altyapısı, raylı sistemiyle İstanbul 4-5 yıl içinde rahatlayacaktır. İnsanlara 'Araçlarınızı bırakın, toplu taşımayı kullanın' demek için onlara kendi araçların verdiği rahatlık, konfor ve esnekliği sağlamak lazım. Bu proje, Gebze'den Halkalı'ya kadar, Kadıköy-Harem ve Kartal'a devam eden raylı sisteme Söğütlüçeşme'de entegre olacak. Sirkeci ve Yenikapı'dan Taksim Levent'e hat, havalimanı-Esenler bağlantısıyla her iki yakayı da toplu taşıma ağıyla örecek" diyerek proje hakkında bilgi verdi.
Yıldırım, "Proje heyecan verici bir projedir. Bu proje İpek Yolu'nun da kesintisiz bir halkasını oluşturmakta ve ayrıca önemini arttırmaktadır. Ülkemizin lojistik sistemine önemli bir katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmasını Türkçe yapan Abe ise "Japonya'nın bugüne kadar yabancı bir ülkeye sağladığı en yüksek kredidir. Bu, Türkiye'nin gelişmesini arzu eden Japon halkının Türk halkına güveni ve destek arzusunun göstergesidir. Kendi tecrübelerini göz önünde bulunduran Japon halkı, Türkiye'nin gelişmesini desteklemeye devam etmektedir" dedi.
Proje için alınan krediler hakkında bilgi veren Bakan Babacan, şöyle konuştu:
"Kredi 98.7 milyar yendir, bu da 941 milyon dolar yapıyor. Kredi, 10 yılı geri ödemesiz 0 vadeli ve 0.75 sabit faiz oranından alındı. Altyapı harcamaları için yurt dışından sağlanan en düşük faizli, tek bir dış kaynaktan bir defada sağlanan en yüksek kredidir. Daha önce alınan krediyle birlikte toplam 111 milyar yen, yani 1 milyar 58 milyon dolar kredi alınmıştır. Bu projeyle iki kıtanın denizden buluşması Türk-japon işbirliğinin göstergesidir. Proje adeta 150 yıl önceki hayalin gerçekleştiği bir projedir. Ulaşım sorununa derin bir soluk aldırmıştır. Japonya ile yüzyıllardır sürdürülen dostluk ve işbirliği bu projeyle somutlaştırılmıştır".
Basın mensuplarının, projenin İstanbul'un tarihi dokusuna zarar verip vermeyeceği ve depreme dayanıklı olup olmadığı yönündeki sorularını yanıtlayan Yıldırım, "Proje tarihi ve kültürel varlıklara zarar vermeyecek. Araştırma ve altyapı çalışmaları 2 yıl önceden başladı ve uzmanlarla birlikte yürütüldü. Projeyle ilgili kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Mobilizasyon çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki aylarda denizden çalışmalara başlanacak. Bunun kültür varlıklarıyla ilgisi yok. Proje başlamadan önce olabilecek en yüksek depremin üzerinde bir değere kadar çalışması yapıldı. Bazı basın yayın organlarındaki haberler İstanbul halkını huzursuz etmeyle yöneliktir. 54 ayda tamamlanacak bir proje" açıklamasında bulundu.
Bakan Babacan ise "Bu proje Japon teknolojisiyle yapılıyor. Japonya depremde deneyimli bir ülke bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağına inanıyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, törene katılanlara plaket verildi. Tören, plaket verilmesinin ardından sona erdi.